Incredibila MOŞTENIRE lăsată de strămoşii preistorici care este folosită şi ASTĂZI

Lingviştii britanici au ajuns la concluzia că strămoşii omului din epoca de piatră care trăiau în Europa foloseau anumite cuvinte care pot fi recunoscute şi în zilele noastre în mai multe limbi moderne, potrivit unui studiu publicat recent în Statele Unite.
Alina Costache
08 mai 2013, 15:51
Incredibila MOŞTENIRE lăsată de strămoşii preistorici care este folosită şi ASTĂZI

Anumite substantive, verbe, adjective şi adverbe provin, în mare parte neschimbate, din cuvintele care alcătuiau o limbă comună a oamenilor, care a dispărut în urmă cu circa 15.000 de ani, afirmă Mark Pagel, profesor de biologie evolutivă la Universitatea Reading din Marea Britanie, principalul autor al acestui studiu, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Cele mai vechi limbi ale lumii, reconstruite de un program pe computer

Aceste cuvinte, precum „eu”, „voi”, „noi”, „mamă” şi „coajă” (de copac, n.r.) au în anumite limbi acelaşi sens şi aproape aceeaşi sonoritate pe care le aveau în acea vreme, au anunţat lingviştii britanici. Folosind un model informatic, cercetătorii au aflat astfel că anumite cuvinte s-au schimbat atât de lent de-a lungul timpului încât au putut să conserve urme ale trecutului lor ancestral vreme de mai bine de 10.000 de ani. Aceste cuvinte indică existenţa unei mari familii lingvistice care unifică şapte grupe de limbi din Eurasia, afirmă autorii studiului.

Până acum, lingviştii se bazau doar pe studierea sunetelor asemănătoare produse de cuvinte pentru a le identifica pe acelea care erau probabil derivate din strămoşi comuni, precum „pater” în limba latină şi „father” („tată”) în limba engleză. Însă această abordare prezintă inconvenientul de a grupa uneori cuvinte cu sonorităţi apropiate, dar cu sensuri foarte diferite, precum „team” („echipă”) şi „cream” („cremă”).

Citeşte şi Psihopaţii, trădaţi de limbaj

Pentru a evita această problemă, profesorul Pagel şi colaboratorii săi au plecat de la principiul potrivit căruia cuvintele utilizate zilnic au fost probabil păstrate pe parcursul unor perioade foarte îndelungate. Savanţii s-au bazat pe acest element pentru a „prezice” cuvintele ale căror terminaţii au o sonoritate apropiată.

„Am descoperit că anumite substantive, prenume şi adverbe sunt înlocuite mult mai rar, uneori la 10.000 de ani sau chiar mai mult”, a precizat Mark Pagel.

Astfel, „cuvintele folosite cu o frecvenţă mai mare de 1 la 1.000 în limbajul cotidian aveau de 7-10 ori mai multe şanse de a proveni din super-familia ancestrală a limbilor eurasiene”, a declarat Mark Pagel, al cărui studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Citeşte şi De ce femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
TEMPERATURI CANICULARE ANUNȚATE PENTRU LUNA AUGUST: ZONELE AFECTATE ȘI PERSPECTIVELE METEO
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?