INDEMNIZAŢIE CREŞTERE A COPILULUI. Schimbare importantă pentru mame: indemnizaţiile de creştere a copiilor vor fi plafonate la zece mii de lei. Ministerul Muncii vrea să limiteze aceste venituri după ce s-a ajuns în situaţia în care unii părinţi încasează şi 35.000 de euro pe lună în timpul concediului.
„Cred că s-a făcut foarte mult tapaj pe această plafonare, cert este că 99% dintre mămici nu vor fi afectate sub nicio formă, e vorba doar de 600 de persoane care se află în plată cu sume colosale de peste 10.000 de euro, nu ne mai putem permite să se întâmple, cred că suntem unici în lume. Cel mai mult se ia în Germania, 1.800 de euro, la noi se iau 35.000 de euro aflaţi în plată şi avem dosare în lucru care vin chiar cu sume mai mari”, a spus la România TV ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Olguţa Vasilescu a declarat, săptămâna trecută, că se gândeşte să modifice şi procentul de 85%. „Nu e normal să plăteşti 16%, şi după să iei 85%. Se transformă în industrie. Observam din anchete sociale ca sunt foarte multe mamici care nu au un loc de munca stabil, dar, pentru faptul că scriu pe nişte bloguri, primesc sume de bani fictive şi le primesc pentru un an de zile, plătesc un impozit mai mic. Dacă vreţi o să va punem o lista cu top 10 beneficiari. Sunt şi fotbalişti care se retrag din activitate, au contracte de zeci de mii de euro şi nu este corect. E vorba de aproximativ 600 de persoane care au acum în plată sume peste 40.000 de lei şi mi se pare că este prea mult şi este o înşelătorie a statului român. Cu această plafonare nu vom afecta foarte multe persoane, dar cei care au bulversat sistemul vor trebui să se limiteze. Vom plafona la un procent din venit, dar nu mai mult de… anul trecut era pana la 3.400 de lei„, a mai spus ministrul Muncii.
Întrebată dacă se pune probleme să se prelungească perioada de concediu pentru creşterea copilului, Olguţa Vasilescu a declarat că ea nu este de acord cu aşa ceva. „Eu nu sunt de acord să se prelungească, media în ţările civilizate e de 6 luni”, declarat ministerul Muncii, Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, i-a transmis bărbatului care cere o indemnizaţie de 35.000 de euro că are tupeu pentru că „le pretinde altora” să îi accepte calculele prin care justifică necesitatea unui astfel de venit.
Ministrul Muncii a declarat, săptămâna trecută, înaintea şedinţei de Guvern, că urmează să propună Guvernului o variantă de plafonare a indemnizaţiilor pentru mame, afirmând că există o practică de a majora artificial aceste indemnizaţii, inclusiv prin vânzarea de locuinţe.
Legea stabileste ca parintii pot beneficia, la cerere, de concediu pentru cresterea copilului si de o indemnizatie lunara aferenta in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni. Insa, in aceasta situatie, solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii.
Persoanele care obtin venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului pot sa beneficieze, in mod optional, de concediu pentru cresterea acestuia, dar si de o indemnizatie lunara, asa cum prevede Ordonanta de urgenta nr. 111/2010, potrivit avocatnet.ro. Acestea se acorda la fiecare nastere.
Cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa, in functie de durata concediului pentru care opteaza parintii, acesta are anumite limite minime si maxime.
Limitele minime si maxime ale indemnizatiei pentru cresterea copilului, sunt:
Pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina cu gemeni, de tripleti sau multipleti, nivelul indemnizatiei lunare creste cu 600 de lei (incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere).