Indemnizaţia de creştere a copilului, noi modificări. Ce se întâmplă cu părinţii care au venituri mari

Cei care se află în concediul pentru creștere a copilului nu vor pierde dreptul la indemnizație în cazul în care obțin venituri care de pășesc de cinci ori cuantumul minim al indemnizației, adică suma de 6.250 de lei.
Filip Stan
07 apr. 2019, 06:33
Indemnizaţia de creştere a copilului, noi modificări. Ce se întâmplă cu părinţii care au venituri mari

Indemnizaţie creştere copil 2019 – Concediu creștere copil. Această măsură este prevăzută într-o prevedere legislativă care ar trebui să fie votată de Camera Deputaților.

În expunerea de motive se spune că natalitatea din România a scăzut drastic, tendința fiind constantă în ultimii 28 de ani.

O altă măsură pe care o are în vedere inițiativa legislativă este aceea a eliminării diminuării indemnizației pentru al doilea copil, despre care se spune că este o măsură absurdă.

La ora actuală, părinții care primesc indemnizația nu pot să realizeze și alte venituri cu câteva excepții:

  • persoana primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
  • cel îndreptățit primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
  • beneficiarul realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei.

Indemnizaţie creştere copil 2019 – Concediu creștere copil. Indemnizația de creștere a copilului pentru cel de-al doilea copil urmează să fie modificată în cazul persoanelor care, la mai puțin de 12 luni de la revenirea la lucru, intră din nou în concediu pentru creșterea copilului. 

Un alt proiect de lege privind indemnizaţia creştere copil 2019 a primit aviz favorabil din partea Senatului. Modificările vizează indemnizațiile aferente concediilor de creștere a copilului solicitate la mai puțin de un an de la momentul în care anteriorul CCC s-a terminat. Astfel, părinții care în acest caz luau mai puțini bani ca indemnizație creștere copil, vor beneficia de o mărire a sumei. 

Mai exact, în cazul în care o persoană solicită un nou concediu de creștere a copilului în mai puțin de 12 luni de la încetarea anteriorului și în această perioadă lucrează și obține venituri impozabile, indemnizația se va calcula pe baza veniturilor obținute în acea perioadă. Dacă se va întâmpla ca indemnizația calculată astfel să fie mai mică decât cea acordată pentru creșterea copilului anterior, potrivit proiectului de act normativ, “se acordă indemnizația stabilită pentru copilul anterior”

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege privind indemnizația de creștere, acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

Calcul indemnizație creștere copil 2019

Cuantumul idemnizației reprezintă 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni (nu neapărat consecutive), înainte de data de naștere a copilului. Indemnizația pentru cresterea copilului nu poate fi mai mică de 1250 lei (suma valabilă începând din 1 ianuarie 2018), însă nici mai mare de 8500 lei.

 

Formula de calcul pentru stabilirea indemnizației de care un părinte poate beneficia presupune adunarea ultimelor 12 luni, anterioare lunii de naștere a copilului, apoi împărțirea sumei obținute la 12. Rezultatul – suma medie obținută- se înmulțește cu 85 (procentul din suma) și se împarte rezultatul la 100 (la suta – %).

Acte necesare indemnizație creștere copil

  • copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
  • actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
  • actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
  • dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate (sau declarația unică, acolo unde e cazul);
  • dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
  • orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Când se depun actele pentru indemnizația de creștere a copilului 2019

Există două cazuri diferite în care pot fi depuse actele pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, în funcție de statutul părintelui care solicită acest drept:

Indemnizația se acordă începand cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nașterii copilului, indiferent de persoana îndreptatita care solicită dreptul. Asta numai dacă dosarul este depus in termen de 60 de zile lucratoare de la acea dată.

Începand cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Simona Gherghe nu s-a putut abţine, după înmormântarea lui Andrei Perneș! Incredibil ce le-a spus concurenţilor despre...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Plimbări călare de Dragobete la un centru de echitație din Gorj
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania