INDEMNIZAŢIA DE HRANĂ, „mâncată” de Guvern în ianuarie. Precizări privind TICHETE DE MASA 2019

Indemnizația de hrană promisă tuturor bugetarilor, inclusiv profesorilor și personalului din învățământ, a produs bulversare în sistem. Potrivit unui document oficial, obținut de Edupedu.ro, Ministerul Finanțelor interpretează diferit cele 4 legi și ordonanțe care reglementează indemnizația de hrană.
Filip Stan
07 ian. 2019, 09:58
INDEMNIZAŢIA DE HRANĂ,

Decisă prin legea 153/2017, art 18, indemnizația de hrană avea termen precis: 1 decembrie 2018.

 

 

 

După care au apărut modificările din OUG 90 pe 2017. Aceasta a intrat în vigoare pe 7 decembrie 2017 cu o derogare: ”în anul 2018, instituţiile şi autorităţile publice (…) nu acordă personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii şi nici indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de vacanţă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017.”

Până în acest punct este clar: indemnizația promisă nu se acordă în 2018, deci nu de la 1 decembrie 2018. Imediat însă, a fost aprobată de același Guvern OUG 91 din 2017 care a intrat în vigoare la data de 8 decembrie 2017 (o zi mai târziu decît OUG 90) care vine cu o modificare-clarificare pentru articolul 18 alin. (1) din legea nr. 153/2017 şi prevede că “(1) Începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Indemnizațiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară cu încadrarea în prevederile 25 alin. (1).”

Ambele ordonanțe, și 90 și 91 au fost aprobate în aceeași ședință de Guvern, ce din 6 decembrie, dar au fost publicate în Monitorul Oficial la o zi distanță. Așa că, dacă OUG 91 (publicată după prorogarea termenului prin OUG 90) a decis acordarea de la 1 decembrie 2018 a indemnizatiei de hrană, toată lumea din sectorul bugetar, inclusiv cei din învățământ, s-a așteptat ca banii să intre în luna decembrie 2018 sau cel târziu ianuarie 2019, ca plată pentru decembrie.

Situația a fost atât de clară încât secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Gigel Paraschiv, a cerut Ministerului de Finanțe credite bugetare în valoare de 1,9 miliarde de lei pentru acordarea indemnizației de hrană în ianuarie 2019, pentru luna decembrie 2018. În documentul de răspuns, obținut de Edupedu.ro, secretarul de stat de la Finanțe, Daniela Pescaru, susține în primul rând că nu poate angaja o asemenea cheltuială fiindca depășește plafonul de 1/12 permis fără o lege a Bugetlului pe 2019 în vigoare. Apoi îi explică lui Gigel Paraschiv că în viziunea Finanțelor OUG 91 nu există când vine vorba despre indemnizația de hrană și că rămâne valabilă doar OUG 90, cea care amână acordarea indemnizației pentru luna decembrie 2018. ”Plata indemnizației urmează să se efectueze în luna februarie 2019, se arată în documentul citat.

Bulversarea a fost atât de mare încât echipa de la EduSAL, softul de salarizare din învățământ, a trimis în luna decembrie o varianta actualizată a programului către toate școlile din România. Aceasta cuprindea, potrivit descrierii detaliate care a însoțit versiunea de software, și ”implementarea elementului “Indemnizaţie de hrană” în forma de “Alte drepturi” cu următoarele menţiuni:

  • Maximul acordat poate fi de 317 lei pe persoană proporţional cu timpul lucrat
  • Se acordă doar funcţiilor de bază
  • Sunt asimilate salariilor şi asupra lor se reţin toate contribuţiile şi impozitul pe venit

În final Guvernul a fost nevoit să introducă clarificări în OUG 114 din 2018, la articolul 36, prin care s-a delimitat clar perioada 2019-2020 pentru plata acestei indemnizații de hrană.

IT-știi EduSAL au revenit cu precizări: indemnizația de hrană nu are ce căuta pe statele de plată din luna decembrie 2018 și susțin că banii se acordă începând cu lichidarea lunii ianuarie (adică până în data de 15 februarie 2019).

Salariul minim brut pentru luna ianuarie este de 2.080 de lei. Două salarii brute înseamna 4.160 de lei, adica 2526 împărțit la 12 rezultă 346 de lei (dacă s-ar impozita doar aceste sume cu CAS 25%, CASS 10% și impozit 10% – se poate aplica și o cotă de deduceri). Pentru aceste două salarii minime considerate indemnizație de hrană, statul primește înapoi impozite și contribuții în sumă de 1.820 de lei (cu tot cu contribuția asiguratorie a angajatorului), adică 43,75% din indemnizația brută. În cazul în care calculul se face înglobând brutul indemnizației cu brutul salariului și apoi se scad contribuțiile și impozitele, sumele primite ar putea fi diferite de la caz la caz.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care locuiesc la bloc. Amendă de până la 3.000 de lei. NU puteți refuza accesul
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Ți se confiscă maşina. Atenție, prevederea nu e în Codul Rutier, dar e legal
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”