Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță nu se mai acordă unor angajați la stat. Este vorba despre angajații din creșele nearondate grădinițelor.
„Prin adresa comună nr. 269/10.09.2024 și 820/10.09.2024, FSLI și FSE „SPIRU HARET“ s-au adresat Prim-ministrului Guvernului României, solicitând acestuia soluționarea, în regim de urgență, a unor probleme existente în salarizarea personalului creșelor, unități de învățământ cu personalitate juridică, având ca persoană juridică fondatoare autoritățile locale”, se arată în informarea FSLI, citată de edupedu.ro.
Conform buletinului informativ, nici Ministerul Educației și nici autoritatea administrației locale fondatoare nu asigură fondurile necesare.
„De la data la care creșele nearondate unei alte unități de învățământ au devenit unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, nu se mai acordă indemnizația de hrană și nici vouchere de vacanță, întrucât nici Ministerul Educației, nici autoritatea administrației locale fondatoare nu asigură fondurile necesare.”, susțin sindicatele.
Citește și: Bursă de 300 de lei pentru elevi! Cum poate fi obținută și cum poate fi pierdută
Sindicatele profesorilor susțin că au semnalat încă din 2023 că nu au fostprevăzute sume pentru a fi plătite indemnizația de hrană și voucherele de vacanță cuvenite salariaților creșelor nearondate.
„Federațiile sindicale au atenționat, încă din anul 2023, că, în bugetul alocat Ministerului Educației, nu au fost prevăzute sume pentru plata indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță cuvenite salariaților creșelor nearondate – unități de învățământ cu personalitate juridică – și au solicitat să ia toate măsurile necesare pentru plata integrală a drepturilor salariale cuvenite personalului creșelor nearondate, inclusiv a drepturilor restante.”
„Personalul angajat în aceste creșe nu mai beneficiază de plata indemnizației de hrană, niciunul dintre ordonatorii principali de credite nealocând fondurile necesare pentru plata acesteia.
El este discriminat salarial în raport cu angajații creșelor devenite structuri ale altor unități de învățământ deoarece, nici Ministerul Educației și nici autoritatea administrației publice locale, nu alocă fondurile necesare pentru plata indemnizației de hrană.”, mai transmite FSLI.