Indemnizaţia pentru creşterea copilului a scăzut. Avem cifrele oficiale

Indemnizaţia pentru creşterea copilului plătită în luna august 2022 a însumat 451,59 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 154.000 de lei faţă de luna anterioară.
Alina Costache
03 oct. 2022, 16:17
Indemnizaţia pentru creşterea copilului a scăzut. Avem cifrele oficiale

ANPIS vine cu informaţii despre indemnizaţia pentru creşterea copilului. Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost, în luna august 2022, de 171.852, în scădere cu 1.169 de persoane faţă de iulie, când 173.021 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Indemnizaţia pentru creşterea copilului plătită în luna august 2022 a însumat 451,59 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 154.000 de lei faţă de luna anterioară, când au fost plătite indemnizaţii în valoare de peste 451,744 milioane de lei.

Lovitură pentru români privind facturile la curent. Avertismentul ANRE: Urmează facturi pe cinci luni la energia electrică
Suma medie plătită a fost de 2.627,79 lei, în creştere faţă de iulie (2.610,92 lei). În luna august 2022, cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti, respectiv 23.158, precum şi în judeţele Cluj – 8.911, Timiş – 7.992 şi Iaşi – 7.370.

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Voucher de 500 de euro ca bonus climatic. Câţi români în primesc
Beneficiarii trebuie să fi realizat venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, sau să îndeplinească una sau mai multe condiţii, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului sau, după caz, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei în care s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

În legislația care este menită să încurajeze natalitatea în România, o reglementare este în defavoarea celor care vor ajunge la vârsta pensionării.

Pentru a corija acest inconvenient o inițiativă legislativă așteaptă să fie votată și de către deputați. În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că România traversează în prezent una dintre cele mai severe crize demografice, marcată atât printr-o scădere semnificativă a natalităţii, cât şi printr-o puternică migraţie internaţională a tinerilor.

Potrivit estimărilor realizate până in prezent, se anticipează că această criză se va accentua puternic după anul 2030, în special ca rezultat al bâlbelor politicilor promovate în ultimii ani pentru stimularea natalității şi al retragerii de pe piaţa muncii a celei mai numeroase generaţii de angajaţi, ca urmare a împlinirii vârstei legale de pensionare. Una dintre cele mai eficiente politici demografice din ultimele 2 decenii a fost reprezentată de adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr.148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, prin care tinerii care au realizat în ultimele 12 Iuni venituri profesionale din diferite activităţi au dreptul să beneficieze de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.

Fără această politică publică, cu siguranţă că situaţia demografică din România ar fi fost mult mai gravă. Cu toate acesta, chiar dacă părintele poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, acesta, din păcate, suferă pe termen lung din cauza prevederilor fostelor și actualei Iegi a pensiilor, spun inițiatorii în document..

Astfel, pentru perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, în care părintele beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, punctajul de care beneficiază ca asigurat în sistemul public de pensii este unul cu totul descurajator, se explică în expunerea de motive.

Conform actualelor prevederi, înseamnă că pentru calculul punctajului lunar se utilizează 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. În aceste condiţii, un părinte (mamă sau tată) care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru 2, 3 sau chiar 4 copii, atunci acesta va avea Ia finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent Ia pensie.

Aşadar, conform noii inițiativei legislative la calculul punctajului Iunar se va utiliza integral câştigul salarial mediu brut Iunar pentru perioadele respective. Această prevedere se va aplica după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

 

Au fost publicate normele de aplicare a celor două programe de creditare cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată pentru tineri, Student Invest şi Family Start

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat, luni, în prima zi a noului an universitar publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare a programelor Student Invest şi Family Start, precizând că băncile se vor putea înscrie în aceste programe, iar tinerii şi familiile vor putea accesa credite. Ptin primul program, un student poate obţine un credit de până la 50.000 de lei pentru plata taxelor şcolare, iar prin cel de-al doilea, o familie poate împrumuta cel mult 75.000 de lei pentru evenimente cum ar fi nuntă, botez sau pentru achitarea avansului pentru o maşină cu 7 locuri.

“O veste importantă pentru tinerii şi familiile la început de drum. A fost publicat în Monitorul Oficial regulamentul celor două programe de creditare cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată, Student Invest şi Family Start”, a anunţat Gabriela Firea, luni, pe pagina sa de Facebook.  Ea a menţionat că băncile se vor putea înscrie în program din acest moment.

“Programele de sprijin pentru tineri şi familii, pe care le-am iniţiat şi susţinut în Guvern, ca ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, sunt derulate împreună cu Fondul Român de Contragarantare. Din acest moment, băncile se vor putea înscrie în program, iar tinerii sunt aşteptaţi să acceseze aceste credite. Prin programele „Student lnvest” şi „Family Start” vor putea fi accesa credite garantate de stat în proporţie de 80% şi cu dobânzi subvenţionate. Tinerii vor achita la final tot atât cât au împrumutat. În plus, sumele vor putea fi rambursate în maximum 10 ani”, a explicat ministrul Familiei.

Gabriela Firea a menţionat că fiecare student poate obţine un credit de până la 50.000 de lei pentru plata taxelor şcolare, a chiriei pe durata studiilor sau pentru achiziţia de cărţi. De asemenea, în programul „Family Start”, suma maximă care poate fi împrumutată este de 75.000 de lei şi poate fi folosită pentru evenimentele importante ale unei familii, cum ar fi nunta sau botezul unui nou-născut, educaţia şi creşterea copiilor sau chiar achitarea avansului pentru o maşină de familie, cu 7 locuri, a mai precizat Gabriela Firea.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București