Ordinul ministrului de Finanțe nr. 1073, emis pe 6 februarie, stabilește: „În anul 2019 se acordă lunar, personalului din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, indemnizația de hrană, reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată”.
Următorul alineat prevede că indemnizația, în valoare de 346,66 lei/lună, se plătește odată cu salariul de bază și se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară celei în care se face plata.
Ordinul mai prevede că indemnizația de hrană nu se acordă persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică.
De la 1 ianuarie 2019, toți angajații la stat primesc indemnizație de hrană, reprezentând două salarii minime pe economie, declara, la Palatul Victoria, la finalul lunii decembrie 2018, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
„Începând cu 1 ianuarie 2019, toţi salariaţii vor primi anual două salarii minime pe economie drept indemnizaţie de hrană. Era o prevedere în ordonanţă şi nu era clar dacă se proroga sau nu. Se aplică de la 1 ianuarie 2019”, a spus Teodorovici.
Acordarea indemnizaţiei de hrană este prevăzută în Legea 15/2018 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Anul trecut însă, prin Ordonanţa de Urgenţă 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene în anul 2018, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii şi nici indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de vacanţă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017.