Indemnizație de peste 5.000 de lei pentru nașterea copilului. Începând cu anul 2025, această indemnizație va crește la 21.350 de lei moldovenești (aproximativ 5.532 de lei românești), ceea ce reprezintă o majorare de 1.350 de lei moldovenești față de suma alocată în 2024.
Conform proiectului Legii Bugetului de Stat pentru anul 2025, fondurile necesare pentru această măsură sunt deja incluse. Guvernul subliniază că inițiativa are scopul de a sprijini familiile la începutul unui nou capitol din viața lor.
Estimările oficiale indică faptul că aproximativ 26.000 de copii vor beneficia de această indemnizație în 2025, ceea ce va necesita un buget suplimentar de 35 de milioane de lei moldovenești.
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat recent un proiect de lege ce prevede acordarea de compensații pentru energia consumată în sezonul rece. Acestea sunt destinate persoanelor cu venituri reduse și vor fi oferite sub formă de plată în numerar.
Beneficiarii trebuie să ridice banii până la 30 iunie 2024, altfel își vor pierde dreptul la ajutor, informează tv8.md.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va gestiona acest program, utilizând datele de pe portalul compensatii.gov.md. Pentru a preveni abuzurile, autoritățile vor efectua verificări, inclusiv vizite la domiciliul solicitanților.
Plata compensațiilor se va realiza prin serviciul MPay, utilizând prestatori de servicii desemnați.
Modificările legislative, susținute de 71 de parlamentari, vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Guvernul are la dispoziție trei luni pentru actualizarea actelor normative în conformitate cu noile reglementări.
Bugetul necesar implementării acestui proiect depășește 1,1 miliarde de lei, fiind estimat să acopere nevoile unui număr semnificativ de beneficiari. În 2023, peste 790.000 de persoane au beneficiat de acest tip de compensații.
În România, indemnizația de maternitate reprezintă 85 % din media veniturilor lunare realizate de către mamă în ultimele șase luni dinainte de concediul de maternitate. Această indemnizație este plătită pentru cele 126 de zile de concediu de maternitate, chiar și în cazul în care copilul se naște mort.
Indemnizaţie de 7650 de lei pentru mame, majorarea este de 127,5%
Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea fi majorată: cu 25% pentru al doilea copil şi cu 35% începând cu al treilea
O nouă propunere legislativă prevede majorarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului cu 25% pentru al doilea copil şi cu 35% pentru fiecare dintre următorii copii. Cuantumul maxim al indemnizației lunare ar urma să fie indexată cu aproximativ 6%, arată un proiect legislativ care urmăreşte să încurajeze rata natalităţii şi stimulează familiile tinere să aibă mai mult de un copil.
Proiectul stipulează o actualizare a cuantumul maxim al indemnizaţiei la 9.000 lei, faţă de 8.500 lei în prezent.
„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară. Cuantumul indemnizaţiei lunare este, pentru primul copil, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Pentru al doilea copil, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 25%, iar pentru al treilea copil şi următorii, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 35%”, prevede actul normativ.
Proiectul modifică, în acest sens, articolul 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, potrivit Agerpres.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de către Parlament și promulgat de șeful statului. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Legea ar urma să intre în vigoare începând cu anul următor publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.