Indemnizaţie de peste 5.500 de lei pentru naşterea copilului din 2025. Cea mai bună veste pentru mame

Veste bună pentru mamele din Republica Moldova! Guvernul de la Chișinău a anunțat o creștere semnificativă a indemnizației unice acordate la nașterea copilului.
Filip Stan
26 nov. 2024, 18:29
Indemnizaţie de peste 5.500 de lei pentru naşterea copilului din 2025. Cea mai bună veste pentru mame

Indemnizație de peste 5.000 de lei pentru nașterea copilului. Începând cu anul 2025, această indemnizație va crește la 21.350 de lei moldovenești (aproximativ 5.532 de lei românești), ceea ce reprezintă o majorare de 1.350 de lei moldovenești față de suma alocată în 2024.

Indemnizaţie de bunici consistentă! Mamele pot merge la muncă imediat după naștere. Cât primesc seniorii care au grijă de nepoţi

Conform proiectului Legii Bugetului de Stat pentru anul 2025, fondurile necesare pentru această măsură sunt deja incluse. Guvernul subliniază că inițiativa are scopul de a sprijini familiile la începutul unui nou capitol din viața lor.

Estimările oficiale indică faptul că aproximativ 26.000 de copii vor beneficia de această indemnizație în 2025, ceea ce va necesita un buget suplimentar de 35 de milioane de lei moldovenești.
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat recent un proiect de lege ce prevede acordarea de compensații pentru energia consumată în sezonul rece. Acestea sunt destinate persoanelor cu venituri reduse și vor fi oferite sub formă de plată în numerar.

Beneficiarii trebuie să ridice banii până la 30 iunie 2024, altfel își vor pierde dreptul la ajutor, informează tv8.md.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va gestiona acest program, utilizând datele de pe portalul compensatii.gov.md. Pentru a preveni abuzurile, autoritățile vor efectua verificări, inclusiv vizite la domiciliul solicitanților.

Plata compensațiilor se va realiza prin serviciul MPay, utilizând prestatori de servicii desemnați.

Modificările legislative, susținute de 71 de parlamentari, vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Guvernul are la dispoziție trei luni pentru actualizarea actelor normative în conformitate cu noile reglementări.

Bugetul necesar implementării acestui proiect depășește 1,1 miliarde de lei, fiind estimat să acopere nevoile unui număr semnificativ de beneficiari. În 2023, peste 790.000 de persoane au beneficiat de acest tip de compensații.

Cum se acordă această indemnizaţie în România. Proiect de majorare

În România, indemnizația de maternitate reprezintă 85 % din media veniturilor lunare realizate de către mamă în ultimele șase luni dinainte de concediul de maternitate. Această indemnizație este plătită pentru cele 126 de zile de concediu de maternitate, chiar și în cazul în care copilul se naște mort.

Indemnizaţie de 7650 de lei pentru mame, majorarea este de 127,5%

Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea fi majorată: cu 25% pentru al doilea copil şi cu 35% începând cu al treilea
O nouă propunere legislativă prevede majorarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului cu 25% pentru al doilea copil şi cu 35% pentru fiecare dintre următorii copii. Cuantumul maxim al indemnizației lunare ar urma să fie indexată cu aproximativ 6%, arată un proiect legislativ care urmăreşte să încurajeze rata natalităţii şi stimulează familiile tinere să aibă mai mult de un copil.

Proiectul stipulează o actualizare a cuantumul maxim al indemnizaţiei la 9.000 lei, faţă de 8.500 lei în prezent.

„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară. Cuantumul indemnizaţiei lunare este, pentru primul copil, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Pentru al doilea copil, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 25%, iar pentru al treilea copil şi următorii, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 35%”, prevede actul normativ.

Proiectul modifică, în acest sens, articolul 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, potrivit Agerpres.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de către Parlament și promulgat de șeful statului. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Legea ar urma să intre în vigoare începând cu anul următor publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Avion prăbușit în Kazahstan: Indicii sugerează implicarea unui sistem rusesc
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă