Indemnizaţie de șomaj 2021. Potrivit unui comunicat, ministrul Muncii s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Asociaţiei pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans – MUZE, pentru a discuta despre procedura de acordare a indemnizaţiei de şomaj în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 în ceea ce priveşte contractele pe drepturi de autor.
„Guvernul a reintrodus ca formă de sprijin acordarea indemnizaţiei de şomaj, de 75% din salariul mediu brut, pentru angajaţii şi persoanele care realizează venituri din drepturi de autor şi conexe şi care sunt afectaţi de restricţiile impuse de pandemie.
O organizaţie neguvernamentală care reprezintă artiştii ne-a atras atenţia că în cazul contractelor pe drepturi de autor există situaţii foarte diferite, specifice activităţii artiştilor, şi pentru că nu sunt toate prevăzute în formularul de cerere, există riscul ca anumite persoane să nu primească indemnizaţia de şomaj. Pentru a evita astfel de situaţii, prin Ordin de ministru vom face clarificările necesare în cel mai scurt timp”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.
În modelul actual de cerere pentru acordarea indemnizaţiei, referirea la valabilitatea contractului pe drepturi de autor nu acoperă toate situaţiile existente în practică, iar procedura de acordare a indemnizaţiei de şomaj va fi adaptată pentru a le acoperi pe toate.
Ce documente sunt necesare pentru solicitarea indemnizației de șomaj
-actul de identitate, în original;
-actele de studii şi de calificare, în original şi în copie;
-adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale;
-acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activităţi autorizate legal, venituri mai mici decât valoarea ISR.
Valoarea ISR și, implicit, cea a indemnizației de șomaj ar fi trebuit să se majoreze din acest an, dar președintele țării a cerut reexaminarea propunerii legislative care stabilea măsura cu doar câteva zile înainte de încheierea lui 2020. Propunerea legislativă întoarsă în Parlament prevedea ca valoarea ISR să ajungă la 1.200 de lei, majorarea urmând a fi făcută în trei etape, până în 2023.