Un uriaş munte de gunoi din New Delhi, cel mai mare din India, este pe punctul de a depăși anul viitor înălțimea Taj Mahal, loc înscris în patrimoniul mondial de către UNESCO şi care măsoară înălţimea de 73 de metri.
Depozitul de gunoi de la Ghazipur, denumit și „Muntele Everest al gunoaielor”, acoperă o suprafață echivalentă cu aproape 40 de terenuri de fotbal și depășește 65 de metri înălțime, care crește cu aproximativ zece metri pe an. Deschis în 1984, depozitul ar fi trebuit închis în 2002, după ce a atins limita maximă a capacității sale. Cu toate acestea, în fiecare zi sute de camioane încă aruncă în el circa 2.000 de tone de gunoi, după cum anunţă AFP.
În 2018, depozitul de deșeuri a fost închis temporar, după ce inundațiile au cauzat colapsul unei părți din muntele de gunoi, provocând şi decesul a două persoane. Cu toate acestea, după câteva zile el a fost redeschis, deoarece autoritățile nu au găsit o alternativă. Între timp, Curtea Supremă din India a decis că luminile de avertizare roșii ar trebui să fie aprinse în zona în care este situată halda, pentru a avertiza avioanele care trec pe acolo.
Incendiile provocate de gazul metan din depozitul de deșeuri din Ghazipur sunt frecvente și durează câteva zile. De asemenea, acest loc emanp, de asemenea, levigat, un lichid toxic de culoare neagră. Mulți localnici se plâng de dificultăți de respirație și probleme de stomac, iar specialiştii avertizează că aerul poluat poate provoca chiar și cancer. Întrucât autoritățile ignoră cererile privind închiderea locului, mulți dintre locuitori au părăsit zona .
Conform unui studiu realizat de guvernul indian, numai în perioada 2013-2017 au murit 981 de persoane din cauza infecției respiratorii acute din New Delhi, în timp ce 1,7 milioane au suferit infecții. Orașele din India sunt printre cei mai mari producători de gunoi din lume, generând 62 de milioane de tone de deșeuri pe an, cifră care ar putea crește până la 165 milioane de tone până în 2030.