Indiciul vechi de 550 de ani care ne arată cum era de fapt Vlad Țepeș

Doi cercetători au analizat într-o cameră din Transilvania un document vechi de 550 de ani, semnat chiar de Vlad Țepeș.
Alina Costache
12 dec. 2022, 21:55
Indiciul vechi de 550 de ani care ne arată cum era de fapt Vlad Țepeș
Cum atăta de fapt Vlad Țepeș

Gleb și Svetlana Zilberstein au extras material genetic din scrisorile scrise de Vlad Țepeș, inspirația pentru contele vampir din romanul lui Bram Stoker. Aceștia vor construi o imagine a constituției fizice a domnitorului cunoscut pentru practica sa de a-și trage dușmanii în țeapă, dar și condițiile în care a trăit, potrivit The Guardian.

„A fost uimitor faptul că am extras moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stroker a împlinit 125 de ani de la publicare. Nu am planificat în mod special această dată. Toată noaptea, după extragerea moleculelor lui Dracula, a plouat, câinii au urlat și a fulgerat. A fost într-adevăr o atmosferă foarte magică. Contele Dracula și-a binecuvântat eliberarea din arhiva românească”, a declarat Gleb.

Citește și: Legăturile Regelui Charles, cel mai bătrân monarh încoronat din istorie, cu România. „Descind din Vlad Țepeș!”

„Datoria noastră este să găsim urmele biochimice rămase din momentul în care obiectul istoric a fost creat sau când a fost folosit de un personaj istoric. Când găsim „biomolecule istorice”, începem să le analizăm. Adică, să determinăm compoziția moleculară și vârsta moleculelor istorice. Determinăm în principal proteinele și metaboliții”, a adăugat acesta.

„Aceste molecule sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă mai multe informații despre condițiile de mediu, sănătatea, stilul de viață, alimentația personajului istoric căruia i-au aparținut moleculele istorice”, a mai spus el.

Cei doi soți s-au născut în Kazahstan și de 26 de ani trăiesc și lucrează în Tel Aviv, Israel. Alături de profesorul Pier Giorgio Righetti de la Universitatea Politehnică din Milano, au dezvoltatt analiza biochimică folosită pentru extragerea proteinelor din obiecte atinse sau purtate de oameni care au murit cu mult timp în urmă. Primul expriment de acest fel a fost făcut pe manuscrisul original al romanului „Maestrul și Margareta” al scriitorului sovietic Mihail Bulgakov.

Citește și: Incident neobișnuit în Bușteni. Salvamontiștii au oprit un turist îmbrăcat în Dracula care voia să ajungă pe Vârful Omu, echipat cu o sticlă de alcool

„Am găsit urme de morfină și proteine de patologie renală în paginile manuscrisului, ceea ce dovedește că l-a scris în timp ce se afla sub influența medicamentelor pe care le folosea pentru a calma durerile acute la rinichi.

După Bulgakov, ne-am ocupat de Anton Cehov. Am analizat cămașa în care a murit și ultima sa scrisoare. Cehov suferea de tuberculoză și a folosit diverse substanțe ca analgezice, dar a murit din cauza unui atac cerebral. După Cehov, am început să investigăm scrisoarea lui George Orwell către Moscova și am găsit urme de tuberculoză, pe care a contractat-o în Spania”, a povestit Gleb.

În cazul lui Vlad Țepeș, cercetătorii au analizat o scrisoare scrisă de acesta, la 4 august 1475, prin care îi anunța pe sibieni că își va stabili reședința în orașul lor.

„În urma analizei noastre, ne așteptăm să primim o imagine a unui portret molecular al lui Dracula atunci când a scris sau a semnat aceste scrisori – adică care era starea lui de sănătate, ce a mâncat și cum era atmosfera în jurul lui”, a mai spus Ziberstein.

 

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei