Fotografia a apărut în National Geographic, care îi dedică un amplu articol. „Poza a atins o coardă sensibilă în această naţiune de 270 milioane locuitori. Indonezia a încercat să lupte împotriva pandemiei globale, iar președintele Joko „Jokowi” Widodo a oferit ca soluţie un remediu pe bază de plante nedovedit că ar avea vreun efect„, se arată în articol.
Nu puţine dintre reacțiile la această fotografie, care a umanizat suferința la coronavirus virus, au fost ostile. Fotografia lui Irwandi a fost afișată pe micile ecrane la principalele jurnale de știri ale televizate și distribuită chiar de purtătorul de cuvânt al Echipei de Răspuns la Pandemia de Coronavirus. De asemenea, ea a fost republicată masiv, fără acordul lui Irwandi, de către mass-media indoneziană. Peste 340.000 de oameni au dat „like” la poză, pe pagina de Instagram a fotografului, acesta postând-o acolo după ce povestea a apărut în Nat Geo. De asemenea, peste 965.000 de oameni au dat „like” în primele ore, pe Instagramul lui National Geographic.
Citeşte şi Jennifer Aniston a postat o imagine şocantă: „Coronavirusul este real!”
„Este clar că puterea acestei imagini a galvanizat discuțiile despre coronavirus. Trebuie să recunoaștem jertfa și riscul pe care îl fac medicii și asistentele„, spune Irwandi. La rândul său, Fred Ritchin, decan emerit al Centrului Internațional de Fotografie, recunoaşte şi el că fotografia frânge inimile. „Aici avem o persoană mumificată. Te face să te uiți la asta, să simți teroare„, spune el. În acelaşi timp, există distanţă, mai afirmă el: „Pentru mine, imaginea era a cuiva, aruncat, înfășurat în celofan, stropit cu dezinfectant, mumificat, dezumanizat… Are sens într-un fel. Oamenii au dus persoanele să stea cu virusul pentru că nu doresc să fie nicăieri în apropierea virusului„.
După ce Irwandi a postat poza, un cântăreț popular, cu un număr masiv de urmăritori pe reţelele de socializare, l-a acuzat pe fotograf că a fabricat știrea, a scris că noul coronavirus nu este atât de periculos și a afirmat că un jurnalist nu ar trebui să-şi se permită să facă o fotografie într-un spital dacă familia nu a putut vedea victima. Urmăritorii artistului l-au acuzat pe Irwandi că a fotografiat de fapt un manechin și l-a numit „sclav” al Organizației Mondiale a Sănătății. Fotograful de 28 de ani a primit amenințări și a spune că guvernul „încearcă” să vâneze spitalul – neidentificat în imagine – unde cadavrul a fost fotografiat. „Detalii despre viața mea privată au fost publicate fără permisiunea mea„, a mai spus fotograful. Speranța lui este că imaginea îi încurajează pe indonezieni să ia măsuri de precauție și să salveze vieți.