Industria cărbunelui se confruntă cu o criză acută de personal. Cât câștigă pe lună un excavatorist care manevrează un utilaj de 2.000 de tone

Industria cărbunelui se confruntă cu o lipsă acută de personal. Chiar dacă salariile sunt oarecum mari, directorii carierelor se tem că nu vor avea cu cine să îi înlocuiască pe muncitorii care ies la pensie.
Alina Costache
10 oct. 2022, 17:57
Industria cărbunelui se confruntă cu o criză acută de personal. Cât câștigă pe lună un excavatorist care manevrează un utilaj de 2.000 de tone

Închiderea minelor şi reducerea exploatărilor de cărbune lasă urme adânci în industria, care se confruntă mai nou și cu o lipsă acută de personal. În luna septembrie, consumul de energie al României a scăzut cu 8%, la fel de mult ca în criza din 2009. Astfel, producţia este în scădere, iar în cariere se lucrează la limita de avarie.

Citește și Câți bani trimit familiilor de acasă românii plecați la muncă în străinătate. „Probabil că suma reală e de trei ori mai mare”

Din cauza condițiilor de muncă extrem de grele, tinerii nu se mai înghesuie să lucreze în astfel de locuri, iar muncitorii care încă se încumetă să lucreze în cariere, ies la pensie. Directorii carierelor sunt disperați pentru că nu au cu cine să îi înlocuiască pe excavatoriști.

Viața unui excavatorist într-o carieră de extracție a cărbunelui este extrem de dificilă. Marea majoritate a muncitorilor se plâng de  singurătate, lipsa pauzelor și manevrarea utilajelor extrem de grele.

”M-am obișnuit cu singurătatea aici. Stau mai mult singur. Ceilalți colegi sunt pe utilaj”, a spus excavatoristul Octavian Martinescu, la Observator.

Peste câteva luni, Octavian va ieși la pensie. Condițiile grele în care a muncit în ultimii 28 de ani îi permit să plece acasă mai devreme. Însă din păcate, directorii carierei vor găsi cu greu pe cineva care să îl înlocuiască. Deficitul de personal amplificat de parafarea la nivel european a închiderii mineritului a lăsat goluri imense în piaţa forţei de muncă. Excavatoriști sunt greu de găsit și nici nu mai sunt  firme care să-i pregătească.

Și Nicolae a lucrat 23 de ani în industria de extracție a cărbunelui. De cinci ani, este excavatorist brigadier, un post care vine la pachet cu multe responsabilități și riscuri.

”Această meserie de brigadier e foarte grea. Trebuie să ai cunoștințe de mecanică, de excavații, ca să fii un brigadier pe utilaj. Brigadierul răspunde de tot ce se întâmplă pe utilajul acesta”,  a spus Nicolae Bădescu, excavatorist brigadier.

Meseria de excavatorist este una foarte complexă, care se dobândește în 5-6 ani și în care este nevoie de oameni atenți si experimentați, astfel încât să fie evitate atatâ tragediile, cât si perderile cauzate de eventuale stricăciuni, a explicat Directorul UMC Motru, Constantin David.

„Este o meserie destul de complexă, o meserie care se dobândește într-un timp lung, de 5-6 ani de zile de experiență pe roată. Acest colos, acest complex minier este destul de complex și trebuie condus cu responsabilitate pentru că este în pericol atât siguranța utilajului, cât și a oamenilor care lucrează pe utilaj.”, a spus Constantin David.

Un excavatorist are un salariu de aproximativ 5000 de lei. Însă pentru acești bani, cei care lucrează în cariere trebuie să muncească mult mai mult, mai ales că cererea de energie a explodat, dar și pentru că este nevoie de o armată de specialiști care să pună în mișcare utilajul care mușcă din fronturile de lucru.

În Cariera Roșiuța, sunt șapte excavatoare care sapă după cărbune. În toate carierele se lucrează la foc continuu, șapte zile din șapte, 24 de ore din 24. Totul, ca stocurile de cărbune pentru iarnă să fie completate. În depozitele Complexului Energetic Oltenia, sunt acum peste 600 de mii de tone de cărbune.

Oficialii companiei vor să convingă pe foștii mineri aflați la pensie, să revină în cariere, pe excavatoare și să învețe angajații mai tineri cum să manevreze roata uriașă.

„Încercăm să facem o facilitate de a veni pe o perioadă determinată și a ajuta la formarea specialiștilor noștri. Am identificat salariați care au ieșit la pensie și care doresc să vină să ajute să formăm acești excavatoriști.” a declarat Florin Gherghescu, director Divizia Minieră, CE Oltenia.

Citește și Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Salariul minim brut la 4000 lei – singura șansă de a elimina munca la negru și de a ține românii în țară”

DailyBusiness
Vești excelente! 400.000 de noi locuri de muncă și 7000 de lei salariu
Spynews
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Se construiește o nouă autostradă în România, apar primele detalii. Va avea 3 benzi pe sens, ar putea fi făcută din beton produs numai în țara noastră și va face o legătură îndelung așteptată de români
Capital.ro
Avertisment pentru românii cu banii la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul. Nu e de joacă!
Playtech.ro
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
DailyBusiness
ALERTĂ în România! Câciu: Îngheață pensiile pentru următorii patru ani și da angajaților români 60 de bani pe zi
Adevarul
Secretul siluetei după 50 de ani: Trei alimente anti-inflamatorii care topesc kilogramele
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum arată casa lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Concurentul a renovat și două locuințe vechi în Maramureș / FOTO
Spynews
Când va naște Larisa Iordache. Fosta gimnastă și soțul ei, Cristian Chiriță, se pregătesc să devină părinți de fetiță
Evz.ro
Cum să-ți completezi stagiul de cotizare la pensie. Informații importante pentru toți românii
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
kanald.ro
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire la cetățenii dispăruți
Cancan.ro
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cutremur în România. Decizia anunțată acum de Ion Țiriac: Candidez!
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
stirilekanald.ro
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și a început scandalul. "Ce femeie sănătoasă la cap ar face așa ceva?"
substantial.ro
Franța devine primul stat UE care acceptă foști soldați ruși opozanți ai războiului din Ucraina
MediaFlux
ÎNTÂRZIE PENSIA în luna NOIEMBRIE 2024. CÂND se dau BANII pensionarilor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA