Închiderea minelor şi reducerea exploatărilor de cărbune lasă urme adânci în industria, care se confruntă mai nou și cu o lipsă acută de personal. În luna septembrie, consumul de energie al României a scăzut cu 8%, la fel de mult ca în criza din 2009. Astfel, producţia este în scădere, iar în cariere se lucrează la limita de avarie.
Din cauza condițiilor de muncă extrem de grele, tinerii nu se mai înghesuie să lucreze în astfel de locuri, iar muncitorii care încă se încumetă să lucreze în cariere, ies la pensie. Directorii carierelor sunt disperați pentru că nu au cu cine să îi înlocuiască pe excavatoriști.
Viața unui excavatorist într-o carieră de extracție a cărbunelui este extrem de dificilă. Marea majoritate a muncitorilor se plâng de singurătate, lipsa pauzelor și manevrarea utilajelor extrem de grele.
”M-am obișnuit cu singurătatea aici. Stau mai mult singur. Ceilalți colegi sunt pe utilaj”, a spus excavatoristul Octavian Martinescu, la Observator.
Peste câteva luni, Octavian va ieși la pensie. Condițiile grele în care a muncit în ultimii 28 de ani îi permit să plece acasă mai devreme. Însă din păcate, directorii carierei vor găsi cu greu pe cineva care să îl înlocuiască. Deficitul de personal amplificat de parafarea la nivel european a închiderii mineritului a lăsat goluri imense în piaţa forţei de muncă. Excavatoriști sunt greu de găsit și nici nu mai sunt firme care să-i pregătească.
Și Nicolae a lucrat 23 de ani în industria de extracție a cărbunelui. De cinci ani, este excavatorist brigadier, un post care vine la pachet cu multe responsabilități și riscuri.
”Această meserie de brigadier e foarte grea. Trebuie să ai cunoștințe de mecanică, de excavații, ca să fii un brigadier pe utilaj. Brigadierul răspunde de tot ce se întâmplă pe utilajul acesta”, a spus Nicolae Bădescu, excavatorist brigadier.
Meseria de excavatorist este una foarte complexă, care se dobândește în 5-6 ani și în care este nevoie de oameni atenți si experimentați, astfel încât să fie evitate atatâ tragediile, cât si perderile cauzate de eventuale stricăciuni, a explicat Directorul UMC Motru, Constantin David.
„Este o meserie destul de complexă, o meserie care se dobândește într-un timp lung, de 5-6 ani de zile de experiență pe roată. Acest colos, acest complex minier este destul de complex și trebuie condus cu responsabilitate pentru că este în pericol atât siguranța utilajului, cât și a oamenilor care lucrează pe utilaj.”, a spus Constantin David.
Un excavatorist are un salariu de aproximativ 5000 de lei. Însă pentru acești bani, cei care lucrează în cariere trebuie să muncească mult mai mult, mai ales că cererea de energie a explodat, dar și pentru că este nevoie de o armată de specialiști care să pună în mișcare utilajul care mușcă din fronturile de lucru.
În Cariera Roșiuța, sunt șapte excavatoare care sapă după cărbune. În toate carierele se lucrează la foc continuu, șapte zile din șapte, 24 de ore din 24. Totul, ca stocurile de cărbune pentru iarnă să fie completate. În depozitele Complexului Energetic Oltenia, sunt acum peste 600 de mii de tone de cărbune.
Oficialii companiei vor să convingă pe foștii mineri aflați la pensie, să revină în cariere, pe excavatoare și să învețe angajații mai tineri cum să manevreze roata uriașă.
„Încercăm să facem o facilitate de a veni pe o perioadă determinată și a ajuta la formarea specialiștilor noștri. Am identificat salariați care au ieșit la pensie și care doresc să vină să ajute să formăm acești excavatoriști.” a declarat Florin Gherghescu, director Divizia Minieră, CE Oltenia.