Agricultura şi construcţiile au frânat creşterea economică, susţinută de industrie

Industria alături de sectorul informaţii şi comunicaţii au avut cea mai importantă contribuţie la creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în primul semestru din acest an, în timp ce agricultura şi construcţiile au tras în jos economia, potrivit datelor provizorii publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Iulian Tudor
03 sept. 2014, 07:36
Agricultura şi construcţiile au frânat creşterea economică, susţinută de industrie

În trimestrul II din acest an, economia României a fost susţinută tot de industrie cu 0,7%, dar şi de sectorul de intermedieri financiare şi asigurări cu 0,3%, iar agricultura, comerţul cu ridicata şi amănuntul şi sectoare precum repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante au avut contribuţii negative de -0,3% şi – 0,5% la evoluţia PIB.

INS a confirmat miercuri datele referitoare la evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul II din 2014, potrivit cărora acesta a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul unu 2014 (date ajustate sezonier), iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,5% pe seria ajustată sezonier.

În semestrul I 2014, PIB a crescut comparativ cu semestrul I 2013 cu 2,4%, pe seria brută, şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 163,008 miliarde lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 1% faţă de trimestrul I 2014 şi în creştere cu 1,5% faţă de trimestrul II 2013.

Comparativ cu media trimestrială a anului 2000, cea mai mare creştere economică s-a înregistrat în trimestrul III 2008 (+63,5%). În trimestrul II 2014, Produsul intern brut a fost cu 2,4% mai mic comparativ cu trimestrul de vârf al perioadei, respectiv trimestrul III 2008.

Datele INS arată că Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2014 a fost de 324,838 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,6% faţă de semestrul I 2013.

Citeşte şi INS: Numărul de salariaţi din România, în creştere în 2014. Cei mai mulţi s-au angajat în industrie

De asemenea, pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 152,968 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,2% faţă de trimestrul II 2013, iar pentru semestrul I 2014 a depăşit 279,352 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,4% faţă de semestrul I 2013.

„Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, le-au avut industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,6%, informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%. O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor de 6,2%”, se arată în comunicatul INS.

Reducerea volumului de activitate din construcţii, cu 3,6%, a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea PIB fiind de -0,2% în prima jumătate a acestui an.

Agricultura, silvicultura şi pescuitul au avut şi ele o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului de activitate cu 4,8% tot în primele şase luni din 2014.

Citeşte şi România, pe locul 4 la producţia de vehicule în rândul ţărilor europene emergente, în 2013

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea Produsului Intern Brut în semestrul I 2014 le-au înregistrat cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+3,3%), cu o pondere de 65,6% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 5,1%, exportul net (+1,0%), ca o consecinţă a creşterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu creşterea mai redusă a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 10,6%.

Pe de altă parte, în urma scăderii semnificative a volumului formării brute de capital fix cu 11,2%, aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -2,2%.

INS precizează că în urma revizuirii, indicele de volum al Produsului Intern Brut din trimestrul I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, s-a modificat de la o creştere cu 0,2%, la scădere cu 0,2%.

„Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, numărului de regresori folosiţi, modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile. Ca urmare a includerii estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2014 în seria trimestrială şi ajustării sezoniere a acesteia, indicii de volum au fost revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul I 2014, publicată în comunicatul de presă nr. 161 din 2 iulie 2014. În urma revizuirii, indicele de volum al Produsului intern brut din trimestrul I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, s-a modificat de la 100,2% la 99,8%”, precizează comunicatul INS.

Citeşte şi Eurostat: Economia României a crescut peste media Uniunii Europene

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Țara europeană cu cei mai mulți hoți de buzunare. Locul foarte popular în care îi fură pe turiști
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Haos total în Spania. Criza e fără precedent
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Serviciile secrete americane au confirmat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede