Specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Hunedoara au declarat vineri că este pentru prima oară, în ultimii 20 de ani, când un cetăţean predă instituţiei obiecte descoperite cu ajutorul unui detector de metale, scrie Agerpres.
„Sunt şase piese care au fost descoperite pe raza localităţilor Ursici şi Romoşel. Cele mai valoroase sunt o spadă şi o sabie curbată, cu un singur tăiş. Este un caz fericit că aceste piese ajung în patrimoniul muzeului din Deva”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, cercetătorul ştiinţific Vasile Iosif Ferencz, de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva.
Obiectele au fost găsite de un bărbat care deţine un detector de metale autorizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara. El a predat cele şase piese specialiştilor de la Direcţia Judeţeană de Cultură Hunedoara, afirmând că este pasionat să caute obiecte vechi cu ajutorul detectorului de metale.
„Ştiam că persoana respectivă deţine un detector de metale şi are autorizaţie de deţinere, de la poliţie. Bărbatul a spus că pentru el este un hobby să caute astfel de obiecte. Este pentru prima oară când se predau asemenea obiecte la sediul Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara”, a afirmat arheologul Angelica Bălos, din cadrul instituţiei menţionate.
Ea a precizat că specialiştii Direcţiei de Cultură Hunedoara au anunţat poliţia şi autorităţile locale de faptul că pe teritoriul comunelor Boşorod şi Romos au fost descoperite piese de origine dacică şi că acele zone trebuie protejate.
Piesele dacice sunt evaluate la 1.200 de euro, cetăţeanul care le-a găsit fiind îndreptăţit să primească 30% din valoarea lor. Cea mai valoroasă este sabia curbată, pentru că este rară şi s-a păstrat mai bine decât celelalte obiecte.