Inedita POVESTE a oraşelor SUBTERANE din Turcia, săpate în STÂNCĂ, ce adăposteau ZECI de MII de oameni VIDEO

Există numeroase construcţii antice care uimesc prin masivitatea şi ingeniozitatea lor. Inedit este faptul că până în prezent, modul în care au fost construite nu a putut fi explicat. Acesta este şi cazul oraşului subteran Derinkuyu, din Turcia, săpat zeci de metri în stâncă, sub pământ. Inedit este faptul că este legat prin tuneluri lungi de câţiva kilometri cu alte oraşe asemănătoare din zonă, reuşind să adăpostească aproximativ 100.000 de persoane.
Claudiu Popa
19 oct. 2013, 09:26
Inedita POVESTE a oraşelor SUBTERANE din Turcia, săpate în STÂNCĂ, ce adăposteau ZECI de MII de oameni VIDEO

Regiunea istorică Cappadocia, locul în care se află oraşul Derinkuyu, conţine un ansamblu de oraşe subterane, săpate în stâncă. Potrivit cercetărilor, ele au fost folosite de primii creştini ca ascunzători, dar se pare că au fost construite de o altă civilizaţie, cu peste o mie de ani în urmă şi folosite ulterior de alte civilizaţii.

Până în prezent au fost descoperite aproximativ 200 de astfel de aşezări subterane cu două sau mai multe nivele, în timp ce 40 dintre acestea au cel puţin trei. Chiar şi aşa, două dintre ele sunt reprezentative, Derinkuyu şi Kaymaklı, considerate adevărate „minuni” ale lumii antice.

Citeşte şi Oraşele FANTOMĂ din China: MEGA STRUCTURI urbane, lăsate în PARAGINĂ. Imaginile îţi vor da fiori FOTO

Complexul Derinkuyu are o adâncime de 85 de metri, fiind construit pe 18 etaje subterane. Inedit este faptul că ele oferă toate condiţiile pentru o locuire îndelungătă, fără a fi nevoie de ieşire la suprafaţă, având fântâni cu apă dulce, puţuri de ventilaţie şi numeroase apartamente, magazine, camere comune, cimitire, camere de arme şi rute de scăpare, având o capacitate de 20.000 de oameni. Mai mult, au fost descoperite peste 52 de puţuri de ventilaţie unele cu o adâncime de 52 de metri, majoritatea nefiind conectate cu suprafaţa de frica otrăvirii în timpul atacurilor.

Oraşul a fost deschis vizitatorilor în anul 1965, însă doar 10 procente din întregul complex este accesibil turiştilor, mai ales că în multe dintre galerii oamenii sunt nevoiţi să se târască din cauza înălţimii foarte mici. De asemenea, un tunel de la etajul trei era folosit pentru conectarea cu un alt oraş mare, Kaymakli, situat la cinci kilometri distanţă.

Conform Departamentului de Cultură din Turcia, oraşul a fost construit de frigieni în secolele 7-8 înainte de Hristos, fiind mărit în era bizantină. Primele informaţii scrise despre Derinkuyu îi aparţin lui Xenophon, datând din anii 431-355 î.e.n. Astfel, el spunea că oamenii din Anatolia şi-au săpat casele în piatră, crescând chiar şi animale domestice sub pământ. 

Citeşte şi Arheologii au fost SURPRINŞI, după o descoperire de PROPORŢII în Mexic: Se întinde pe 22 de HECTARE

Cu toate acestea, există informaţii potrivit cărora oraşul subteran ar fi fost construit în anii 1.400 î.e.n de către hitiți, lucru acceptat de numeroşi arheologi în urma descoperirilor recente. Astfel, au fost găsite mai multe sigilii specifice acestui popor, alături de statui din perioada respectivă considerându-se că acest complex a fost folosit în timpul invaziei tracilor din anii 1.200 î.e.n. Mai târziu, el a fost folosit de alte civilizaţii, fiind mărit de comunităţile creştine, cercetătorii descoperind de asemenea şcoli, biserici şi beciuri pentru vin săpate mai recent şi la o adâncime mai mare.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Bărbații din viața Simonei Halep. A avut mult ghinion în dragoste
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Fericire imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul final făcut de avocata sa: E imposibil juridic să îl interzică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Atac ucrainean cu drone la un depozit de petrol din Rusia provoacă incendiu în regiunea Krasnodar
MediaFlux
Se DAU 1.000 de lei PÂNĂ în 2027. Ajutor nesperat la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol