“E bine să nu le purtăm pentru a avea acces la tegument. Nu e bine să rămână detergent sub inel, sub o verighetă, pentru că acolo se poate acumula un efect agresiv asupra tegumentului și acolo o să apară o eczemă, să nu avem obiecte de podoabă. În principiu se recomandă 30 de secunde să avem contact la spumă de la săpun și de la detergent. Pentru a fi siguri de un efect virucid, e un interval recomadnat de producătorii de antiseptice – detergent sau săpun”, spune Sorin Țiplica, șef secție dermatologie Spitalul Colentina, potrivit stirileprotv.ro.
În tot acest timp, mâinile trebuie să fie acoperite de spumă și este important să insistăm atunci când curățăm spațiile dintre degete, dar și zona unde unghia se termină și începe pielea. Sunt locuri în care se adună microorganismele în mod normal
Luminița Marinescu medic primar dermatolog: ”Când am ajuns în casă efectuăm spălare corectă a mâinilor și fetei și nasului, a urechilor, dar persoanele care au dermatită atopică, ecxemă cronică sau psoriasis, deci au mai ușor risc de a face iritații, trebuie să înlocuiască stratul superficial al pielii cu o cremă hidratantă”.
Cremele hidratante se folosesc de două ori pe zi, când suntem acasă, după ce ne spălăm fața și mâinile. Este important ca pielea să nu sufere fisuri, prin uscare excesivă, pentru că în acestea intră ușor alergenii din mediu. De asemenea, pot apărea infecții bacteriene. Se poate ajunge inclusiv la pusee de herpes, în cazul purtătorilor de virus herpetic.
Sorin Țiplica: “O agresiune a tegumentului poate să declanșeze pusee la nivelul feței, virusul herpetic e localizat în ganglionii paravertebrali, este în corpul nostru , el e trimis la nivel tegumentar din când în când și este activat, este redeșteptat de stimuli iritanți, de traume mecanice”.