„Aveam încredere în soţul meu”, a răspuns infanta, potrivit avocaţilor părţilor civile, sub tirul întrebărilor judecătorului Jose Castro, care a inculpat-o pentru fraudă fiscală şi spălare de bani şi o suspectează că a cooperat cu activităţile frauduloase reproşate soţului ei.
„Nu ştiu. Nu sunt la curent. Soţul meu se ocupa de aceasta”, a repetat ea, potrivit lui Manuel Delgado, avocatul asociaţiei de stânga Frente Civico, una dintre părţile civile, în cadrul acestui interogatoriu.
„Între dragoste şi ignoranţă”, titra cotidianul El Mundo, sub o fotografie a infantei din sala de audieri a tribunalului din Palma de Mallorca, dominată de portretul oficial al tatălui ei, regele Juan Carlos.
„Am mai auzit inculpaţi minţind, dar aici, este cu adevărat ruşinos”, a declarat sâmbătă unul dintre avocaţii prezenţi la audiere. „A pozat într-o idioată!”.
Judecătorul i-a cerut infantei, în vârstă de 48 de ani, să se explice cu privire la multitudinea cheltuielilor, aparent personale, plătite companiei Aizoon, pe care o deţine împreună cu soţul ei.
Acesta din urmă, fostul campion olimpic la handbal Iñaki Urdangarin, a fost inculpat în 2011 pentru că a deturnat, împreună cu un fost asociat, 6,1 milioane de euro bani publici care ar fi alimentat conturile unor firme paravan, între care şi Aizoon.
„Pentru noi, este evident că ea încearcă să se salveze cu orice preţ, chiar dacă aceasta implică o nouă punere sub acuzare” a soţului ei, comenta Manuel Delgado.
Faptele care îi sunt reproşate lui Iñaki Urdangarin datează din anii 2004-2006, când acesta deţinea preşedinţia unei fundaţii non-profit, Noos, printre ai cărei membri ai Consiliui de administraţie se număra şi infanta.
„Este un pic cam dur pentru opinia publică să accepte că ea nu ştia nimic”, subliniază pentru AFP Ana Romero, corespondentă la Casa Regală pentru cotidianul El Mundo. „Dacă ea face în aşa fel încât totul să cadă asupra soţului ei, reacţia logică ar fi să îşi spună «tu m-ai pus în poziţia aceasta stânjenitoare: plec!» Atunci de ce mai rămâne cu el?”.
„Majoritatea opiniei publice o condamnă deja deoarece este puţin credibil ca o persoană precum infanta, absolventă de ştiinţe politice şi care ocupă un post într-o bancă să nu ştie ce semnează atunci când semnează o factură”, remarcă Antonio Torres del Moral, profesor de drept constituţional la universitatea Uned.
Casa Regală spera ca această audiere să marcheze începutul sfârşitului problemelor cu care se confruntă de doi ani. De acum, îi revine magistratului să decidă cu privire la deschiderea sau nu a unui proces. Şi trebuie să decidă dacă infanta se va afla în banca acuzaţilor.