Infecţii care duc la apariţia cancerului

Infecția cu HPV (Virusul Papiloma Uman) poate fi contactată de 80% dintre persoanele active sexual. Cele aproape 100 de tipuri de HPV pot duce și la apariția unor negi sau chiar a cancerului de col uterin.
Romania TV
01 feb. 2017, 10:37
Infecţii care duc la apariţia cancerului

Virusurile Papiloma Umane sunt virusuri mici, care infectează epiteliul cutanat şi cauzează negi (condiloame). Există două tipuriv de HPV: virusurile non-oncogenice, cu risc scăzut şi virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase.

Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului, condiloame genitale şi leziuni laringeale. Virusurile Papiloma Umane cu risc ridicat pot cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin.

Cum recunoști infecția cu HPV

Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoană infectată, chiar dacă aceasta prezintă sau nu simptome, iar manifestările infecţiei pot apărea şi peste ani de la momentul infectării.

Există o serie de factori care au legătură cu persistenţa infecţiilor cu HPV oncogene în cazul femeilor, precum numărul mare de sarcini, fumatul, alimentaţia deficitară, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar şi existenţa altor infecţii cu transmitere sexuală.

De asemenea, există şi alţi cofactori care pot face ca infecţia cu HPV să progreseze spre cancer, precum infecţia simultană cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau încărcătura virală mare.

„Manifestările clinice ale infecţiei cu HPV includ condiloame anogenitale, leziuni precursoare cancerului de col uterin precum neoplazia intraepitelială cervicală, dar şi mai multe tipuri de cancer.

Diferitele tipuri de HPV pot cauza negi în diferite părţi ale corpului. Spre exemplu, un anumit tip de HPV cauzează negi plantar, în timp ce alte tipuri sunt responsabile pentru negii care apar pe faţă şi gât. Mai mult de 40 de tulpini ale virusului HPV afectează zona genitală”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Citeşte şi  Cancerul te poate ocoli dacă respecţi aceste reguli

Ce conexiune există între HPV și cancerul de col?

La începutul anilor ’80 s-a demonstrat faptul că în celulele cancerului de col uterin există ADN HPV, iar în anii ce au urmat, studiile au arătat asocierea clară dintre HPV şi cancerul de col uterin.

În cazul femeilor, o astfel de infecţie persistentă cu tipurile 16 şi 18 ale Virusului Papiloma Uman poate cauza leziuni precanceroase care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai întâlnit tip de cancer la femei. În afară de cancerul de col uterin, infecţia HPV este asociată şi cu alte tipuri de cancere mai rar întâlnite, precum cancerul de vulvă, vagin, anus, dar şi penis (în cazul bărbaţilor).

Printre primele simptome care anunţă cancerul de col uterin se regăsesc modificări semnificative ale secreţiei vaginale, prezentă în cantitate mare sau cu urme de sânge, sângerarea vaginală, apariţia durerii în timpul contactului sexual, sângerarea cervixului în timpul contactului sexual sau în momentul inserării diafragmei, cât şi dureri nespecifice.

Cum să previi HPV

Transmiterea HPV poate fi redusă prin utilizarea prezervativelor în timpul contactelor sexuale, însă protecţia nu este completă deoarece virusul se poate transmite şi prin contact cutanat la nivelul zonelor genitale. Cea mai sigură metodă de limitare a infecţiilor HPV este relaţia monogamă cu un partener neinfectat.

Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindecă de la sine în 6 până la 24 de luni, fără a şti vreodată ca au avut acest virus. Multe dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin detectarea modificărilor precanceroase cu ajutorul ţestului Papanicolaou. Este recomandat ca femeile să efectueze testul Papanicolau pentru cancer de col uterin la maximum 3 ani de la începutul vieţii sexuale.

Tratarea cancerului de col uterin se poate face printr-o serie de metode, în funcţie de nivelul de avansare al bolii şi de tipul de infecţie. Histerectomia totală presupune scoaterea întregului uter, inclusiv a cervixului, în timp ce histerectomia radicală presupune îndepărtarea uterului, a cervixului şi a unei porţiuni din vagin, împreună cu alte ţesuturi din jur.

Radioterapia este un alt tratament al cancerului, acesta utilizând raze X cu energie mare pentru a distruge celulele tumorale. Chimioterapia este o altă variantă de tratament care constă în utilizarea substanţelor farmaceutice pentru oprirea creşterii celulelor canceroase prin distrugerea lor sau oprirea diviziunii.

Totuşi, pentru a creşte şansele de vindecare completă şi definitivă, este important ca tratamentul să înceapă în stadiile incipiente, de aceea este esenţial controlul periodic la medic împreună cu efectuarea regulată a testului Papanicolaou.

Află cât de eficient este vaccinul tetravalent anti-HPV 

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Exclusiv: Andreea Tonciu și Pescobar, întâlnire de taină. Cum au fost surprinși cei doi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Nicușor Dan Vizează Președinția: Intră Indepent în Cursa Electorală
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!