Peste o lună, Alina face șapte ani de când se află într-o pușcărie din China. Judecătorii de acolo au condamnat-o la 13 ani și 6 luni de închisoare și la plata unei amenzi uriașe – 56.000 de euro -, pentru fraudă cu cardul de credit. Părinții tinerei au vândut apartamentul Alinei din București, au reușit să plătească amenda și să spere că astfel își vor vedea fata înapoi în România. Nu s-a întâmplat asta.
Tânăra are acum 34 de ani. E absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, vorbește patru limbi străine, iar înaintea coșmarului din China lucra, ca translator, la o firmă. Unul dintre acționari i-a făcut o propunere extrem de tentantă: să fie șefa unei agenții de turism pe care respectivul intenționa să o deschidă în capitala Chinei, Beijing. Alina nu a refuzat propunerea, însă, în locul unei cariere de manager, a ajuns în închisoare.
Alina de astăzi, din penitenciarul aflat în provincia Fujian, nu mai seamănă deloc cu Alina de acum șapte ani. Alina de astăzi înseamnă numai lacrimi, regrete și deznădejde. Reporterii Gandul au vorbit cu apropiații ai familiei sale și au aflat lucruri tulburătoare.
Condițiile din închisoarea comunistă sunt foarte dure, iar pedepsele, la fel. Locul unde se execută condamnările dictate de justiție este și un loc al… injustiției.
Potrivit surselor citate, regulamentul închisorii din Fujian prevede că deținuții au dreptul să primească de acasă, lunar, câte 86 de dolari. ”Jumătate din bani îi pot cheltui pentru hrană suplimentară, iar jumătate pentru produse de igienă. Ei nu primesc, însă, suma întreagă, ci atât cât consideră conducerea închisorii. Pot primi doar 30 de dolari sau 10 dolari, de exemplu”, povestesc sursele citate.
Orice nemulțumire provocată supraveghetorilor poate avea o consecință cât se poate de severă: tăierea integrală a banilor pentru mâncare! ”Cum nu ai făcut ceva, nu mai primești nici măcar cei 10 dolari. Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”, spun aceleași surse.
Citește și Lidl oferă 500 de lei clienților. Cine poate primi banii după o singură vizită în magazin
Mai mult de atât, într-una dintre luni, Alina a trăit ceva inimaginabil, iar asta fără să fi nemulțumit gardienii sau șefii închisorii. Și-a cumpărat câteva cărți în limba engleză, plătite cu o parte din cei 86 de dolari primiți de acasă. ”În acea lună, nu i-au mai dat dreptul la mâncare, pentru că a cumpărat cărți”, povestesc apropiații familiei.
Astfel de pedepse, culminând cu privarea temporară de hrană, au dărâmat-o pe Alina și psihic, și fizic. Tânăra are dureri mari de stomac, a devenit hipertensivă și îi cad dinții, spun sursele citate. Familia a insistat să plătească pentru internarea ei într-un spital civil, pentru îngrijri adecvate, însă acest lucru nu a fost posibil.
La fel cum nu a fost posibilă, până acum, aducerea ei în România, pentru a-și ispăși aici restul de pedeapsă. Un rest care, conform legislației de la noi, este considerabil mai mic decât cei șase ani și jumătate rămași de executat în China. Pentru fapta comisă de Alina, pedeapsa maximă în România este de 9 ani si 4 luni, însă procedura de transfer, iată, bate pasul pe loc.
În primăvară, Ministerul Justiției din România dădea asigurări că se află în corespondență cu instituția omoloagă din China, pentru urgentarea soluționării acestui dosar.
În iunie, Guvernul a adoptat un memorandum ce aprobă negocierea unui tratat România – China privind transferarea persoanelor condamnate.
Acum, suntem în noiembrie, iar Alina și familia ei știu cel mai bine ce înseamnă disperarea. E un cuvânt care, în cazul lor, rimează cu resemnarea.