Cercetătoarea Jaclyn Cravens, doctorand în Terapia Căsniciei şi Familiei, a folosit datele de pe portalul Facebookcheating.com pentru a determina efectele infidelităţii cibernetice şi măsura în care aceasta creează emoţii similare pentru cine ajunge să fie înşelat.
„Unii susţin că, dacă infidelitatea descoperită este cibernetică, adică limitată la activitatea de pe internet, ea nu ar trebui să ne rănească la fel de mult”, este ipoteza pe care încearcă să o infirme Cravens. În timpul studiilor sale practice din cadrul programului pentru doctorat, ea a descoperit că multe dintre problemele de cuplu ale persoanelor evaluate îşi au originea în infidelitatea cibernetică, rezultată în urma folosirii tot mai frecvente a reţelelor de socializare, în special Facebook.
Citeşte şi HOROSCOP: Care sunt şansele să te înşele, în funcţie de zodia ta şi a lui
„Facebook a schimbat deja dinamica relaţiilor. Atunci când ‘prietenii’ noştri încep o relaţie şi credem că o relaţie nu este ‘oficială’ până când ea devine oficială pe Facebook„, subliniază cercetătoarea.
Mulţi dintre clienţii autoarei studiului susţin că au surprins momente în care perechea lor schimba mesaje sugestive cu o altă persoană pe reţelele de socializare, deşi se presupunea că ambele erau implicate într-o relaţie. „Folosim Facebookcheating.com pentru a vedea cum gestionează situaţia cei care au descoperit infidelitatea perechii lor pe Facebook. Am descoperit unele elemente principale şi astfel putem să conturăm un model al procesului care acoperă diferitele etape şi modul în care cei afectaţi fac faţă problemei”, explică Jaclyn Cravens.
Citeşte şi De ce înşală bărbaţii? Nu o să-ţi vină să crezi ce gândesc când văd o femeie
Astfel, etapele procesului sunt, în mod succesiv: semnalele de atenţionare, descoperirea infidelităţii, evaluarea suferinţei, modul de acţiune şi în final decizia privind continuarea relaţiei cu persoana care ne înşeală. „În cazul multor cupluri, cea de-a treia etapă, evaluarea suferinţei, poate fi foarte dificilă întrucât de multe ori ele nu au reguli clare cu privire la comportamentul pe internet’ şi astfel ‘nu ştiu ce să considere a fi infidelitate’ „, subliniază cercetătoarea americană.
În orice caz, impactul emoţional asupra unei persoane care a descoperit acte de infidelitate cibernetică nu este mai puţin intens decât cel rezultat după un act concret de infidelitate, conchide ea.