O echipă de cercetători francezi a efectuat un studiu care arată că, după ce au mâncat un anumit tip de porumb modificat genetic, cobaii au dezvoltat tumori la nivelul mai multor organe.
Rezultatele studiului ridică mari semne de întrebare în privinţa siguranţei alimentelor modificate genetic şi asupra asigurărilor repetate furnizate de companii şi de guvernele care le susţin.
Concret, la cobaii care au fost hrăniţi toată viaţa doar cu porumb modificat genetic, numărul cazurilor de tumori mamare, hepatice şi renale a fost mai mare decât la animalele care au fost hrănite controlat.
Rezultatele sunt susţinute şi cu fotografii de-a dreptul înfiorătoare cu animalele folosite pentru teste.
Rezultatele studiului au fost comentate în Daily Mail de dr. Michael Antoniou, biolog molecular la King’s College, din Londra, şi expert în alimentele modificate genetic: „Se pare că un număr foarte mare de tumori s-a dezvoltat mult mai repede şi mult mai agresiv, în special la femele. Efectele asupra sănătăţii animalelor sunt de-a dreptul şocante„.
Studiul a fost efectuat de o echipă de la Universitatea din Caen şi a fost analizat de mai mulţi oameni de ştiinţă independenţi, pentru a garanta faptul că experimentele au fost făcute în condiţii optime şi că rezultatele sunt, astfel, valide.
A fost pentru prima oară când s-a analizat efectul pe care îl are asupra cobailor alimentaţia exclusivă cu produse modificate genetic. Anterior, toate studiile efectuate s-au bazat pe experimente de 90 de zile.
Micuţele patrupede au fost hrănite zilnic cu porumb modificat genetic pentru a nu fi afectat de glifosat, principala substanţă chimică din ierbicidul Roundup. Unele animale au fost hrănite cu porumb modificat genetic, altele cu acelaşi porumb stropit cu roundup şi altora li s-au administrat doze mici de Roundup dizolvate în apă.
Rezultatele au fost apoi comparate cu cele obţinute de un grup de cobai hrăniţi normal.
Rezultatele au arătat că:
– Între 50 şi 80% dintre femele din primul grup au dezvoltat între una şi trei tumori mari la începutul celei de-a 24-a luni de viaţă. Doar la 30% dintre cobaii din grupul controlat au apărut tumori.
– Până la 70% dintre femelele cu tumori au murit prematur, în comparaţie cu numai 20% în grupul controlat.
– Tumorile apărute la cobaii din grupul hrănit cu porumb modificat genetic, femele sau masculi, erau de două-trei ori mai mari decât la cei din celălalt grup.
– Tumorile au apărut la femele după 7 luni de la începerea testelor cu porumb modificat genetic, în timp ce la cele din grupul controlat acestea au apărut abia după 14 luni.
După publicarea rezultatelor studiului, unii s-au declarat sceptici, din cauza faptului că profesorul Gilles-Eric Seralini, cel care a condus studiul, este un bine cunoscut contestatar al tehnologiei de modificare genetică şi, cred ei, ar face orice pentru a pune pe butuci aceată industrie.