Infirmierele eroine de la Matei Balş. „Dacă nu se oprea (oxigenul – n.r.), aveam și explozie. Au relatat exact ce s-a întâmplat”, a declarat avocatul Institutului, Constantin Durgheu, precizând că a fost vorba despre angajații care au avut legătură directă cu evenimentul, cei care erau pe tura de noapte, adică două infirmiere și două asistente. Ele au dat declarații în calitate de martor.
Citeşte şi: Incendiu la Matei Balş. Victor Ponta: Cred că Vlad Voiculescu mai face un film cu el în rol principal
„Prima reacție a fost promptă, una dintre infirmiere a sărit cu o pătură să stingă focul care se află pe nefericitul pacient, cealaltă a sărit să decupleze instalația de oxigen, este evident că au avut o reactie promptă. Apoi ambele au fugit după extinctoare de la capătul culoarului, au fost corect instruite”, a relatat avocatul. „Era firesc să se piardă, dar cu tot stresul, au reacționat cât se poate de corespunzător”, a adăugat Constantin Durgheu, potrivit Digi 24.
Ancheta în cazul incendiului de la „Matei Balș” este în derulare. Criminaliștii și specialiștii de la INSEMEX, institutul din Petroșani specializat în astfel de cazuri, trebuie să inspecteze saloanele afectate, iar în paralel mai multe cadre medicale au fost chemate la audieri. Cinci oameni au murit în urma incendiului.
Raed Arafat a declarat, vineri seară, că pavilionul de la Institutul „Matei Balş” în care a izbucnit incendiul avea aviz de la pompieri, însă nu avea autorizaţie.
„Aviz a existat pe documentaţie, nu este emisă autorizaţia. De altfel, la controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucureşti au stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii.
Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Antena 3.
Avizul este documentul emis de ISU pe un proiect, iar autorizaţia, pentru a fi emisă, necesită verificarea în teren a îndeplinirii măsurilor specificate în proiect, cum ar fi existenţa unor culoare de evacuare în caz de incendiu, a unor dotări cu sisteme de detecţie şi stingere şi altele.