Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Cristian Păun a detaliat aceste pericole și a subliniat necesitatea unei abordări atente în fața acestora. Profesorul atrage atenția asupra presiunii suplimentare care va afecta categoriile vulnerabile, dar și asupra potențialului impact negativ al măsurilor economice insuficient coordonate, lansând totodată un apel la responsabilitate și adaptabilitate.
Profesorul Cristian Păun avertizează că inflația va continua să fie o amenințare gravă pentru economia României, pe fondul unui deficit bugetar excesiv și al cheltuielilor publice mari, care favorizează creșterea constantă a prețurilor.
„Cu un deficit în continuare excesiv şi dificil de temperat în condiţiile unei economii care stagnează, inflaţia rămâne fenomenul macroeconomic cel mai periculos şi pentru anul 2025. Când cheltuieşti resurse pe care nu le ai, mai ales distribuite pentru consum (salarii, pensii, asistenţă socială), nu ai cum să ai o creştere de preţuri constantă şi consistentă. Deficitul României, ca procent din PIB, poate nu pare mare, dar ca sume absolute este imens. Acele sume nu există în realitate, nu le produce economia reală, se aduc din viitor prin împrumuturi”, explică profesorul.
Citește și: Veste bună pentru clienții ING. Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025
Creșterea fiscalității va reprezenta o povară suplimentară pentru economie, prin introducerea de noi taxe și eliminarea unor facilități fiscale, în timp ce Cristian Păun anticipează și o posibilă majorare a TVA în a doua jumătate a anului.
„Probabil vor creşte şi alte taxe, dar în a doua jumătate a anului, după alegerile prezidenţiale (cel mai probabil va creşte TVA)”, este de părere profesorul.
Dobânzile vor rămâne la niveluri ridicate din cauza inflației și a deficitului bugetar, iar economia va întâmpina dificultăți suplimentare pe fondul încetinirii creșterii economice atât în România, cât și în țările UE, care sunt principalii parteneri comerciali.
Instabilitatea politică și ascensiunea curentelor extremiste, naționaliste și suveraniste vor pune în pericol relațiile economice internaționale, dar și prosperitatea generată de integrarea europeană, multinaționale și globalizare.
„Aceste mișcări vor genera o depărtare de ceea ce a generat și generează cea mai mare parte a prosperității pe aici: multinaționale, integrare europeană, integrare financiară, globalizare”, mai spune profesorul.
Cristian Păun îndeamnă la prudență maximă, reducerea cheltuielilor inutile, diversificarea surselor de venit și evitarea creditului de consum, subliniind importanța investițiilor în sănătate și dezvoltare personală.
„Fiți cumpătați și tăiați de pe listă cheltuielile inutile sau cheltuielile care nu sunt neapărat necesare acum. Consolidați-vă rezervele și găsiți noi surse de venit care să completeze sursele existente. Faceți ca și acest an să contribuie decisiv la independența voastră financiară”, sunt câteva din sfaturile specialistului.
„Aveți grijă mare la sănătate. Este foarte costisitor să te îmbolnăvești în România. În România este o investiție personală importantă, cu valoare adăugată extrem de mare”, a concluzionat Cristian Păun
Citește și: Concedieri masive după Anul Nou. O mare copmpanie din România dă afară 40% din angajaţi