Inflaţie fără precedent generată de criza COVID-19. Statele lumii au injectat în pieţe peste 10 trilioane de dolari

De la începutul crizei, băncile centrale au operat tăieri de dobândă în echivalent cu mai mult de 3 puncte procentuale la nivel agregat și au angajat echivalentul a 10% din PIB-ul mondial în stimulente monetare și 5 trilioane de dolari de noi cheltuieli guvernamentale, după cum se arată într-un material realizat de Profit.ro.
Iulian Tudor
10 apr. 2020, 08:36
Inflaţie fără precedent generată de criza COVID-19. Statele lumii au injectat în pieţe peste 10 trilioane de dolari

Lumea se îndreaptă către recesiune, iar pentru multe țări este de așteptat ca în 2020 să fie cea mai importantă scădere economică din ultimele decenii. Acesta este contextul în care factorii de decizie au răspuns la criza generată de COVID-19 deschizând robinetele de bani. Băncile centrale au injectat în piețe aproape 6 trilioane dolari, în timp ce liderii celor mai industralizate 20 de țări la nivel mondial s-au angajat că vor realiza cheltuieli publice în valoare de mai mult de 5 trilioane dolari, după cum se arată în materialul publicat de Profit.ro.

Citeşte şi Dacia reia activitatea în plină criză de coronavirus. De când revin la muncă angajaţii

Răspunsul politicilor globale de lichiditate acum depășesc nivelul celor din 2008. Acest șoc a adus o schimbare de paradigmă de la bănci centrale acționând pe cont propriu, la coordonare fiscal-monetară„, spune Steve Donzé, macro strategist la Pictet Asset Management. Rezerva Federală Americană a extins politica de tipărire de bani la niveluri comparabile cu cea de răspuns la șocul din 2008 și cu întreaga etapă de achiziții de instrumente financiare din piețele secundare din anii 2010-2014. Într-adevăr, bilanțul băncii centrale a SUA a explodat în martie peste plafonul din anii 2015-2018 , dar și deasupra reperului de 5 trilioane de dolari, fiind de 6 ori mai mare decât cel din perioada care a precedat criza financiară din 2007-2008. Băncile central și guvernele s-au lansat în ample angajamente de garantare a datoriilor unor companii private, îmbrățișând politici altădată considerate radicale precum plăți directe către cetățeni sau plata unor salarii ale angajaților care riscă să fie concediați.

Citeşte şi Opt vase de croazieră cutreieră mările lumii, în plină pandemie. Mii de oamenii sfidează COVID-19 şi se distrează împreună

Numai cele mai mari 5 bănci centrale din lume, Rezerva Federală Americană, Banca Centrală Europeană, Banca Populară a Chinei, Banca Japoniei și Banca Angliei au livrat stimuli de 5,7 trilioane dolari în acest an, echivalent cu 9,7% din produsul intern brut al țărilor respective. Prin comparație, stimulii care au urmat crizei din 2008-2009 au reprezentat abia 6,5% din PIB. În același timp, guvernele s-au angajat că vor realiza programe de cheltuieli guvernamentale de 5 trilioane dolari. Spre exemplu, numai Germania vizează proiecte publice însumând 350 milarde euro (388 mliarde dolari), iar China vizează cheltuirea echivalentului a 3 trilioane de dolari, plăți către cetățeni și sistări de plăți ale taxelor. Alte țări mari emergente precum India și Brazilia adaugă zeci de miliarde de dolari la cheltuielile publice.

DailyBusiness
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
Spynews
Când va face Mihaela Borcea nuntă cu iubitul ei, Sorin Rap. A fost cerută în căsătorie în urmă cu câteva luni
Bzi.ro
Se știe câștigătorul Chefi la Cuțite! El a plecat acasă cu marele premiu
Fanatik.ro
Locul spectaculos unde se ascunde marea comoară a pământului. Specialiștii au fost uimiți și ei de descoperirea făcută
Capital.ro
Veste cumplită despre Bruce Willis. Soția sa a anunțat în lacrimi: Fără speranță, doar șoc...
Playtech.ro
Cum să scapi definitiv de melcii din grădină. Plantele care îi țin la distanță
DailyBusiness
Anamaria Gavrilă, șefa POT, a cerut STS-ului lista cu datele celor peste 11 milioane de votanți din turul doi al prezidențialelor, inclusiv ale celor care „nu erau în viață la momentul votului”
Adevarul
Statele Unite își întăresc prezența în nordul Europei, în contextul amenințării ruse. Insula suedeza Gotland, piesă-cheie în noua strategie NATO
wowbiz.ro
BREAKING! Ultimele detalii despre MOARTEA lui DAN PETRESCU. Informația care ARUNCĂ TOTUL ÎN AER
Spynews
Cine este românul care a murit înecat după ce a salvat două surori, în Anglia. Localnicii cer onoruri oficiale pentru salvatorul fetițelor
Spynews
Mesajul Iuliei Albu pentru fostul soț, după ce acesta s-a recăsătorit. Ce i-a transmis mama copilului său: "Nu avea cum..." 
Evz.ro
Mari modificări în domeniul jocurilor de noroc. Sunt restricții clare
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a uitat-o definitiv pe Mădălina Ghenea pentru o altă actriță
kanald.ro
Când se virează, de fapt, alocațiile copiilor pe luna iunie 2025
Cancan.ro
Adelina Pestrițu și-a scanat creierul într-o clinică privată din Capitală. Când a venit rezultatul, să cadă din picioare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie obligatorie pentru șoferi. Intră în vigoare sâmbătă, 31 mai, ora 08:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Marcela a făcut 8528 de euro în prima lună cu noul ei job, dar a fost pusă la zid: „Ești un exemplu rău pentru copii”
stirilekanald.ro
Breaking news! A murit Ed Gale
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
MediaFlux
Decizie de ultimă oră a CCR! Răsturnare de situație în politică!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocănelul mânjit al CCR sfărâmă bunul-simț. Din nou.