Pe baza datelor din cel mai recent studiu CSCI, realizat la finalul lunii aprilie, studiul InfoPolitic arata ca romanii asteapta ieftiniri, în urma reducerii TVA. 87% dintre romani cred ca vor scadea preturile dupa reducerea TVA la alimente.
Principalele asteptari ale publicului in urma scaderii TVA la alimente sunt scaderea preturilor (64% puternic de acord + 23% partial de acord), cresterea consumului populatiei (56%+25%) si ajutorul acordat firmelor romanesti in competitie cu cele straine (52%+21%).
Totusi, exista si temerea ca aceasta masura va fi urmata de cresteri de taxe si impozite, drept compensare: 40% convinsi de acest lucru, 21% acord partial, doar 18% nu cred asta. Chiar dintre cei care cred ca este o masura buna, mai mult de jumatate se tem ca ar putea creste alte taxe.
9 din 10 romani au auzit de anuntul premierului ca TVA-ul la alimente va scadea la 9%. Masura este una foarte populara, 90% se declara de acord, chiar si din cei care nu auzisera de masura.
De asemenea, studiu InfoPolitic arată că 84% dintre români sunt de acord cu scăderea generală a TVA de la 1 ianuarie 2016. Doar 17% cred că scăderea TVA este o masura de dreapta ce n-ar fi trebuit adoptata de un guvern de stanga. Aproape 60% dintre romani cred ca scaderea TVA trebuie insotita si de o crestere a taxarii pentru cei cu averi foarte mari
Cel mai recent studiu CSCI constata ca romanii apreciaza intentia scaderii TVA la alimente, precum si activitatea Guvernului in domeniul luptei anti-evaziune. 93% din romani au auzit de controalele de la ANAF din ultima perioada, notorietate mare in toate grupurile (si la tineri e 86%), 73% dintre ei au o parere buna despre ele, 21% una proasta si 6% nu au o parere.
Suportul pentru combaterea evaziunii fiscale este unul puternic, justificat in termeni morali – corect fata de cei care platesc datoriile, dar si pragmatici – cresterea incasarilor la bugetul de stat, iar dorinta ca actiunile ANAF sa se extinda e larg raspandita (toate peste 85%).
In acelasi timp, se constată ca exista un numar mare de români care cred ca starea economiei s-a imbunatatit in perioada Guvernului actual, comparativ cu Guvernele anterioare. Opinia dominanta este una a imbunatatirii economiei. Singurii care au atitudini mai sceptice sunt votantii de dreapta si tinerii fara studii superioare.