INFORMARE METEOROLOGICĂ. În intervalul 08 noiembrie, ora 14:00 – 10 noiembrie, ora 12:00, vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării. În jumătatea de sud va ploua mai ales sub formă de aversă, se pot semnala descărcări electrice, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat, în special în Muntenia și Dobrogea, 40…50 l/mp.
Citeşte şi PROGNOZA METEO. Temperaturi scăzute şi ploi în următoarele zile
În cursul nopții de miercuri spre joi, trecător, în Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte.
Vântul va prezenta intensificări în sud-estul teritoriului, unde viteza la rafală va depăși temporar 55…60 km/h. La munte vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă și mai ales în zona înaltă rafalele vor fi de peste 70…80 km/h, viscolind ninsoarea.
Citeşte şi Strat de zăpadă de 10 centimetri la Şureanu. Temperaturi de sub 0 grade
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române, marţi în jurul orei 13:15, pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti ploua torenţial, pe anumite porţiuni acumulându-se apă pe carosabil, vizibilitatea fiind scăzută.
De asemenea, în jurul orei 13:50, pe autostrada A2 Bucureşti – Fundulea ploua torenţial, pe anumite porţiuni acumulându-se apă pe carosabil, vizibilitatea fiind scăzută. Între Fundulea şi Cernavodă plouă mărunt.
Pentru a preveni producerea accidentelor rutiere pe drumurile publice, Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să adapteza viteza de deplasare condiţiilor concrete de drum, să mărească distanța în mers și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.
În condiţii de carosabil acoperit cu apă, în urma ploilor torenţiale, specifice anotimpului cald, în cazul pneurilor de vară, fenomenul de acvaplanare apare mai frecvent decât în cazul celor de iarnă sau „all season”, dată fiind configuraţia acestora. De asemenea, distanţa de frânare creşte, iar riscul de derapaj în curbe este ridicat. Aşadar, reduceţi viteza pe timp ploios!
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic.
De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. Totodată, trebuiesc evitate oprirea/staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor (sau a panourilor publicitare), deoarece vântul puternic îi poate rupe.