Informaticienii din justiţie ameninţă cu proteste: Specialiştii IT vor fi plătiţi cât un portar pe legea salarizării

Specialiştii IT din justiţie susţin că sunt nemulţumiţi de prevederile legii salarizării unitare pentru că veniturile ar urma să fie înjumătăţite, fiind încadraţi la nivelul salarial al funcţionarilor publici. Informaticienii susţin că dacă legea trece în varianta actuală, vor declanşa proteste.
Iulian Tudor
30 mai 2017, 08:20
Informaticienii din justiţie ameninţă cu proteste: Specialiştii IT vor fi plătiţi cât un portar pe legea salarizării

„Vrem să atragem atenţia casei politice şi opiniei publice cu privire la nedreptate care se crează prin acest proiect al legii salarizării unitare. Mă refer la excluderea unei întregi categorii profesionale din familia ocupaţională justiţie şi plasată undeva la funcţiile comune, ceea ce înseamna o mare nedreptate şi reduceri salariale între 50% şi 70%. Asta va duce, evident, la demisii în masă şi, prin urmare, calitatea serviciilor va scădea. Veniturile unui specialist IT, în prezent, sunt cuprinse între 6.000 şi 11.000 de lei, iar prin faptul că vom fi încadraţi la nivelul salarial al funcţionarilor publici vom ajunge să câştigăm cât un portar sau o femeie de serviciu. Noi dorim să rămână actuala formă de salarizare, cel puţin în cazul nostru, al specialistilor IT. În condiţiile în care în Parlament nu se va ajunge la o variantă a legii salarizării, acceptată de specialiştii IT, luam în calcul proteste la nivelul întregii ţări, asta însemnând inclusiv oprirea lucrului în instanţe”, a declarat Daniel Ciortan, specialist IT în cadrul Ministerului Justiţiei.

„În cazul în care se va declanşa conflictul de muncă şi vom intra în grevă, accesul la bazele de date ale MAI va fi blocat, programul Ecris nu va mai fi actualizat, internetul în instanţe va fi, de asemenea, blocat. Deci, toate dosarele care vor fi pe rol rămân în aer, persoanele arestate preventiv vor fi puse în libertate pentru că le vor expira mandatele, etc„, explică un alt informatician.

Specialiştii IT susţin că sunt mulţumiţi de salariile actuale însă, chiar dacă se apropie de cele din mediul privat, responsabilităţile sunt mai multe.

„Avem 500 de posturi alocate la nivel naţional, în acest moment, pentru tot ce înseamnă specialist IT în instanţă şi parchete, dar nu sunt decât o parte dintre aceste posturi ocupate, ceea ce înseamnă un volum de munca uriaş. Noi lucrăm cu date secrete, toţi avem certificate ORNISS. La Parchetul Tribunalului Bucureşti, de exemplu, suntem 5 oameni care trebuie să asigurăm funcţionarea a 30 de servere şi peste 500 de unităţi de calcul (computer – n.r.)”, spune un specialist IT.

Eu mă ocup de copieri de dovezi din dosare, videoconferinţe intern şi extern, backup la toate calculatoarele, asistenţă tehnică permanentă, instalare sşi mentenanţă aplicaţii, chiar şi dezvoltare de aplicaţii, inclusiv de contabilitate. Salariul meu este de aproximtiv 8.000 de lei, similar cu al unui specialist IT din privat, dar mult mai mic faţă de cel al unui om cu atâtea responsabilităţi dintr-o companie privată. Spun asta având în vedere sensibilitatea datelor cu care lucrez, certificatul ORNISS, care presupune o serie de restricţii, responsabilităţile şi faptul că trebuie să fiu permanent disponibil, numărul unităţilor de calcul pe care le am în gestiune, mentenanţa permanentă a aplicaţiilor, şi aşa mai departe, explică un alt IT-ist.

Ministrul Muncii susţine că nu e corect specialiştii IT să fi asimilaţi la nivel de magistraţi.

„Au fost mai mulţi miniştri care s-au trezit lideri de sindicate atunci când a fost vorba de legea salarizării unitare. Inclusiv domnul Toader. Au mers în comisii şi au susţinut sindicatele, se băteau ei mai tare pentru salarizare şi le-am explicat şi colegilor mei că dacă vrem să facem o lege care să funcţioneze, trebuie să ne ţinem de anvelopa pe care o avem. La grefieri nu este vorba de niciun fel de scădere de salariu , ba dimpotrivă. În ceea ce priveşte it-iştii din justiţie, da, le scad salariile pentru că am constatat că sunt foarte multe categorii în justiţie care aveau drepturile magistraţilor, adică ale procurorilor şi judecătorilor, ceea ce nu mi s-a părut corect”, a declarat duminică seara Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Ministerul Justiţiei a cerut, vineri, corectarea grilei de salarizare pentru grefieri şi specialiştii în tehnologia informaţiei din domeniul justiţiei, care sunt îngrijoraţi de o scădere a salariilor cu până la 50% de la începutul anului 2018.

Tudorel Toader a solicitat, în scris, tuturor preşedinţilor curţilor de apel nivelul de salarizare şi baza legală pentru stabilirea salariilor în vederea asigurării unei remuneraţii egale la nivel de ţară.

„De asemenea, Ministerul Justiţiei a semnalat şi problemele legate de salarizarea personalului auxiliar de specialitate transmise de sindicatele reprezentative. Dacă în anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent, procentul este de 25-30%. Se propune corectarea grilei, astfel încât salariul de bază al grefierului cu studii superioare cu gradul I şi vechime maximă să fie plasat la nivelul grefierului şef serviciu, adică un coeficient de 3,79, urmând ca în jos să fie corectate corespunzător celelalte salarii şi ceilalţi coeficienţi”, potrivit sursei citate.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Ce avere are candidatul independent
Cancan.ro
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Votul Diasporei s-a încheiat: Călin Georgescu conduce în primul tur
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”