Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut publice, marţi, cu cinci zile înainte de împlinirea unui an de la uciderea lui Ioan Crişan, date privind ancheta în cazul asasinării lui.
Procurorii au anunţat că au fost audiate peste 400 de persoane şi au fost făcute percheziţii domiciliare şi percheziţii informatice pe 35 de dispozitive. De asemenea, au fost dispuse şi finalizate 18 constatări balistice, fizico-chimice, traseologice şi expertize genetice. Ancheta a arătat că tipul de exploziv care a dus la spulberarea maşinii omului de afaceri a fost unul de mare putere.
Citeşte şi: Fiica lui Ioan Crișan, afaceristul asasinat cu bombă, rupe tăcerea: ”Așa nu se mai poate!”
În ceea ce priveşte circumstanţele personale ale omului de afaceri, procurorii au stabilit traseul parcurs de Ioan Crişan, printre altele prin vizualizarea imaginilor obţinute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.
„Au fost analizate relaţiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei. A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR. Până la acest moment, nu au fost confirmate informaţiile, vehiculate şi în spaţiul public, privind implicarea victimei în activităţi de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane. S-au stabilit şi au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei”, a transmis Parchetul de pe lângă ÎCCJ.
La aproape un an de la asasinat, nu există niciun suspect.
„Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale faţă de o persoană. Poliţia Română a furnizat sprijin prin alocarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie pentru delegarea de activităţi, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR. Capacităţile tehnice ale structurilor IGPR au fost disponibile pentru efectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală, astfel încât versiunile de anchetă verificate să nu întâmpine întârzieri. Menţionăm că efectivul a fost redimensionat constant, în funcţie de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate”, au precizat procurorii.
Potrivit acestora, pentru soluţionarea cauzei anchetatorii români au solicitat date de la toate statele afiliate reţelei Interpol, fiind iniţiate şi derulate proceduri punctuale de cooperare judiciară şi poliţienească, în relaţie cu autorităţi ale mai multor state. Totodată, a fost solicitată şi s-a beneficiat de asistenţa Europol.
Omul de afaceri arădean Ioan Crişan a murit, în 29 mai, după ce maşina în care se afla a explodat, la scurt timp după ce a plecat de pe loc. Anchetatorii au stabilit că în autoturism a fost plasată o bombă, fiind deschis dosar penal de omor cu premeditare.