Operațiunile lansate în Oceanul Indian pentru căutarea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines vor dura „câteva săptămâni”, a declarat marți responsabilul australian cu aceste operațiuni.
Zona de căutare este de 600.000 km2, în jurul unui punct situat la aproximativ 3.000 km sud-vest de orașul Perth, pe coasta de vest a Australiei.
Între cele 239 de persoane aflate la bordul zborului MH370, al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Kuala Lumpur-Beijing, se aflau 153 de cetățeni chinezi și șase cetățeni australieni.
Avionul a dispărut la 8 martie de pe ecranele radarelor civile la o oră de la decolarea din Kuala Lumpur și este de negăsit de atunci.
Potrivit Maleziei, sistemele de comunicație au fost deliberat întrerupte în timpul zborului și avionul și-a schimbat traiectoria, continuând să zboare șapte ore. Ultima poziție cunoscută a Boeingului, potrivit un semnal prin satelit, sugerează traiectorii fie spre sud, din Indonezia până în sudul Oceanului Indian, fie spre nord, din nordul Thailandei până în Kazahstan. Australia efectuează căutări de suprafață în Oceanul Indian cu sprijinul unor avioane americane și neozeelandeze.
Rudele persoanelor aflate la bordul aeronavei dispărute sunt pur şi simplu disperate, iar frustrarea lor legată de felul în care sunt trataţi de autorităţi a atins cote maxime. Unele dintre rudele celor dispăruţi odată cu zborul MH 370 au anunţat că vor intra în greva foamei dacă nu vor primi mai multe răspunsuri şi explicaţii din partea autorităţilor competente.
Două treimi dintre pasagerii avionului dispărut erau chinezi, iar rudele acestora au început să creadă că nu au primit informaţii concrete din partea autorităţilor malaeziene.
„Nu mai ştim nimic despre anchetă şi toată lumea este îngrijorată, cum este şi normal. Rudele celor dispăruţi spun că vor merge la ambasada Malaeziei şi că vor încerca să discute cu ambasadorul, pentru că s-au săturat să aştepte vreo veste de la el”, spune Wen Wancheng, al cărui fiu se afla în avionul dispărut pe 8 martie.
„Nimeni nu ne spune adevărul, nimeni nu ne spune ce s-a întâmplat de fapt şi ne gândim la o formă de protest. Mulţi dintre cei care aşteaptă veşti sunt în pragul unei cîderi nervoase”, a mai declarat o femeie care a pierdut, de asemenea, pe cineva drag în urma dispariţiei zborului MH 370.
Șeful aviației civile din Malaezia a declarat că este posibil ca avionul Malaysia Airlines dispărut în urmă cu opt zile să se fi aflat la sol când au fost transmise unele semnale prin satelit, transmite Reuters.
Ultimul semnal ar fi fost recepționat de un satelit la aproape șapte ore după ce aeronava a ieșit de pe ecranele sistemului civil de control al traficului aerian, notează Sky News.
Acest lucru i-a determinat pe investigatori să-și extindă zona de căutare, după ce anterior au verificat Marea Chinei de Sud și împrejurimile insulelor Andaman și Nicobar. În prezent verifică două coridoare la vest de Malaezia, care acoperă mii de mile pătrate.
Pe de altă parte, ministrul transporturilor a precizat că sistemul de comunicații ACARS a fost dezactivat înaintea ultimului contact radio între avion și serviciul de control al traficului aerian. Oficialul a mai spus că pilotul și copilotul aeronavei nu au cerut să zboare împreună în cursa MH370. El a afirmat totodată că a solicitat mai multor țări, printre care SUA, China și Franța, date suplimentare obținute prin satelit, dar și că 25 de state sunt acum implicate în căutarea aeronavei dispărute.
Oficialii au mai informat că în prezent autoritățile sunt concentrate pe patru piste: deturnare, sabotaj, probleme personale și probleme psihice, notează Sky News.
Ultimele cuvinte ale pilotului de pe zborul MH370 – „În regulă, noapte bună”, aparent pronunțate cu o voce calmă – au fost rostite după ce avionul a fost deturnat, iar echipamentele de transmisie au fost dezactivate, relata The Daily Telegraph.
De asemenea, dezvăluirile au indicat că aeronava, dispărută cu peste nouă zile în urmă, ar fi aterizat și a continuat să trimită semnale din oră în oră unui satelit până la aproape șapte ore după ultimul contact.
Ministrul malaezian al transportului, Hishammuddin Hussein, a indicat că sistemul ACARS al avionului — care semnalează viteza, altitudinea, poziția și nivelul de combustibil prin satelit — a fost dezactivat înainte ca pilotul să le fi urat colegilor săi de trafic aerian, pe un ton calm, „Noapte bună”.
Zaharie Shah, unul dintre cei mai experimentați piloți de la Malaysia Airlines, ar fi putut spune aceste cuvinte fie sub amenințarea teroriștilor care preluaseră controlul asupra avionului, fie în calitate de persoană care deturnase aeronava.Ancheta poliției în ceea ce-l privește pe Zaharie Shah s-a intensificat duminică, în condițiile în care poliția a ridicat de la casa acestuia simulatorul de zbor pe care și-l construise în vederea identificării de indicii care ar putea sugera că pilotul se antrena pentru a deturna avionul.
Pe de altă parte, nu există nicio dovadă care să sugereze că Zaharie Shah era implicat în acte de terorism. De asemenea, potrivit relatărilor, agențiile de securitate au verificat marea majoritate a pasagerilor zborului MH370, fără a descoperi „informații negative”.