Informaţii importante pentru românii care pleacă să muncească în Spania

Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP) va lansa, săptămâna viitoare, un proiect-pilot de comunicare și informare în Botoșani, Suceava și Neamț, trei dintre județele de proveniență ale celor mai mulți dintre românii plecați la muncă în Spania, informează un comunicat al MRP transmis AGERPRES.
Iulian Tudor
31 iul. 2017, 15:37
Informaţii importante pentru românii care pleacă să muncească în Spania

Prim-ministrul Mihai Tudose a stabilit, luni, cu reprezentanții Ambasadei Regatului Spaniei la București mai multe măsuri pentru intensificarea cooperării bilaterale în scopul prevenirii și combaterii cazurilor de exploatare prin muncă a românilor aflați la muncă în Spania, informează ministerul.

Decizia a fost luată în cadrul întrevederii care a avut loc la Palatul Victoria și la care au participat, de asemenea, ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și reprezentanți ai ministerelor Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Muncii și Justiției Sociale.

La nivelul ministerelor menționate va fi creat un Task Force pentru problematica abuzurilor la care sunt expuși muncitorii români și a sclaviei moderne, sub directa coordonare a prim-ministrului, Ministerul Românilor de Pretutindeni urmând să aibă rol de minister integrator. Delegația spaniolă a fost condusă de Tada Bastida Eizaguirre — prim-secretar și însărcinat cu afaceri, șef al Secției Consulare din cadrul Ambasadei Regatului Spaniei la București, potrivit Agerpres.

„Dorim să extindem și să îmbunătățim cooperarea cu autoritățile spaniole, având în vedere numărul mare de români aflați în Spania și cazurile concrete semnalate în ultima perioadă. Măsurile pe care le avem în vedere vizează combaterea și prevenirea unor astfel de cazuri, informarea persoanelor cel mai expuse unor astfel de riscuri, dar și acordarea de asistență pentru victimele exploatării prin muncă sau ale traficului de persoane”, a declarat premierul Mihai Tudose, citat în comunicat.

Citeşte şi Mihai Tudose, intervenţie de urgenţă în cazul românilor exploataţi în Spania

Comunitatea de români din Spania numără la ora actuală peste un milion de persoane care dețin rezidență, cărora li se adaugă circa 400 de mii de muncitori sezonieri, aceștia din urmă fiind cei mai expuși fenomenului de exploatare prin muncă și traficului de persoane, arată sursa citată.

Alte măsuri stabilite în cadrul întrevederii sunt elaborarea unui „Plan Național de Combatere a Sclaviei moderne”, care să integreze strategiile existente, precum și Strategia Națională împotriva Traficului de persoane, prevăzută în Programul de Guvernare, pentru a fi aprobată în trimestrul al IV-lea al anului curent. De asemenea, Guvernul are în vedere crearea unui Fond de finanțare, la început prin linii bugetare distincte în bugetul fiecărui minister dintre cele menționate și resurse umane alocate specific, informează Agerpres.

Citeşte şi Mihai Tudose, intervenţie de urgenţă în cazul românilor exploataţi în Spania

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a subliniat necesitatea unei abordări pro-active a acestor tematici și a cooptării asociațiilor de români din Spania în eforturile comune ale autorităților române și spaniole. La nivelul Ministerului Românilor de Pretutindeni va funcționa o direcție specializată care să asigure componenta de informare-prevenire pe linia asociațiilor care activează în diaspora, precum și în relația cu instituțiile guvernamentale și neguvernamentale active în domeniu, din țările în care există comunități mari de români și în care pot să apară cazuri de sclavie modernă.

Reprezentanții Ambasadei Regatului Spaniei la București „și-au exprimat regretul pentru cazul de exploatare prin muncă a unor români din Spania, adăugând că a fost un caz punctual și că nu trebuie pierdut din vedere cât de bine s-au integrat restul de români aflați în Spania”, adaugă MRP în comunicat.

DailyBusiness
Inedit! Primești 200.000 de euro în cele mai grele vremuri, doar dacă depui dosarul cu actele necesare
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Orașul din România care se află pe șapte coline, ca Roma. Puțini știu cum se numesc și ce ascund
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Un bărbat din Târgu Cărbunești, dat dispărut după zece ani
MediaFlux
RĂSTURNARE PRIVIND PROCESUL lui CEAUȘESCU! Se REIA de la 0
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!