Problema, însă, este că aproximativ jumătate dintre ATM-urile din ţară nu mai au bani. În plus, băncile rămân închise. În aceste condiţii, un europarlamentar român susține că trebuie convocat CSAT pentru a evalua în ce măsură țara noastră ar putea fi afectată de situația foarte gravă din Grecia.
Decizia Eurogrup a determinat Banca Centrală Europeană să nu crească lichidităţile pentru băncile elene şi au obligat Banca Naţională a Greciei să recomande ca băncile să rămână închise, precum şi ca retragerile să fie limitate, potrivit România TV.
Acesta a fost anunţul care i-a îngrozit azi-noapte pe greci. Potrivit analiştilor, băncile nu vor fi deschise până după referendumul de duminică. În plus, grecii nu vor putea retrage de la bancomate mai mult de 60 de euro pe zi în perioada următoare. Măsura nu se aplică în cazul cardurilor emise în străinătate, astfel încât turiştii nu vor avea, teoretic, de suferit. Pe de altă parte, numărul mare al celor care şi-au scos banii în ultimele zile de la bancomate a făcut ca aproximativ jumătate dintre ele să nu mai aibă euro.
În ciuda blocajului care provoacă panică în rândul populaţiei şi care, cu siguranţă, va provoca haos în rândul companiilor, Guvernul îşi menţine decizia de a convoca un referendum privind condiţiile impuse de creditorii internaţionali. Măsura divizează opinia publică.
Citeşte şi Premierul grec Alexis Tsipras cere UE o prelungire a programului de ajutor
Între timp, întreaga lume aşteaptă cu sufletul la gură să vadă ce se va întâmpla dacă Grecia nu îşi va achita datoria de 1,6 miliarde de euro către FMI, care expiră marţi noapte. în România, europarlamentarul PSD Victor Negrescu cere convocarea CSAT.
Investiţiile greceşti în România, prin bănci şi companii, se ridică la aproape 13,5 miliarde de euro, ceea ce face Atena al şaselea investitor din economia noastră.