Informaţii şocante: Peste 400.000 de persoane au acces la documente clasificate ca fiind secret de apărare

este 400.000 de persoane au acces în Franța la informații clasificate 'secret de apărare' privitoare la corpuri de armată, intelligence sau locuri sensibile, potrivit primului raport guvernamental în domeniu publicat vineri, relatează AFP, citată de Agerpres.
Filip Stan
11 dec. 2015, 18:29
Informaţii şocante: Peste 400.000 de persoane au acces la documente clasificate ca fiind secret de apărare

Secretul de apărare poate fi legat și de operațiuni militare, lupta împotriva terorismului, rețele criminale sau planuri și studii legate de programe strategice.

La 1 ianuarie 2015, 288.334 de documente erau clasificate ‘secret de apărare’, 50% dintre ele provenind de la Ministerul Energiei (legate de centrale nucleare, instalații sensibile și transporturi), 44% de la Ministerul Apărării și 4% de la Interne.

‘Secretul de apărare națională servește în primul rând la protecția instalațiilor sensibile: centrale nucleare, uzine chimice, rețele de comunicație. Suntem departe de fantasmele de cabinet negru’, a dezvăluit șeful Secretariatului general al apărării și al securității naționale (SGDSN), Louis Gautier, potrivit Agerpres.

la acest moment, 413.235 de persoane sunt abilitate să consulte informații clasificate, respectiv una la 160 de persoane în Franța, față de una la 71 în SUA.

Aceste autorizații sunt acordate pentru peste două treimi din personalul din domeniul apărării (70%) — militari, funcționari sau industriași — și mult mai puțin pentru salariații Ministerului Ecologiei și Energiei (12,8%) și celui de Interne (11,6%).

‘Toate documentele clasificate, inclusiv cele în stadiu pregătitor, trebuie să fie păstrate în fișete securizate, situate la rândul lor în zone sigure’, a adăugat SGDSN, autorul raportului.

Tot mai mult informațiile în cauză sunt digitalizate, ceea ce necesită o protecție specifică — asigurată de Agenția națională pentru securitatea sistemelor informatice (ANSSI) — din cauza riscurilor crescânde de atacuri și spionaj cibernetic.

Termenul maxim în care un document poate rămâne clasificat secret de apărare în Franța este de 50 de ani, chiar 100 de ani dacă securitatea persoanelor este în joc. Anumite documente rămân totuși inaccesibile, în special cele legate de fabricarea armelor nucleare, biologice sau chimice.

Tot mai frecvent SGDSN dă un aviz favorabil pentru comunicarea unui document înainte de termenul legal, în special istoricilor și cercetătorilor, dacă documentul nu mai este unul sensibil. În 2014, secretariatul a declasificat 109 de cutii de arhivă și 25 de documente izolate.

Guvernul lucrează și la deschiderea, din 2016, a unor fonduri de arhivă legate de angajamentul francez în Rwanda între 1990 și 1994, anul genocidului, mai precizează AFP.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, certificatul de viață. Fără el nu veți putea lua pensia. Cum trebuie semnat și unde
Capital.ro
Marele ACTOR a murit. Drum lin, maestre! Lumea e în lacrimi
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
Amenzi drastice pentru toți românii din piețele agro-alimentare! Decizie de ultimă oră
Adevarul
Minivacanța de Sfânta Maria Mare în 2024. Câte zile libere au bugetarii anul acesta
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Băsescu și forțele oculte. Misterul lui Manolea și Flacăra Violet
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Florin Piersic, TRANSFIGURAT total de problemele de sănătate... Actorul parcă s-a „topit” pe picioare, abia îl mai recunoști
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Cutremur cu magnitudinea de 4,7 în Arad! Unda seismului s-a resimțit în mai multe orașe din vestul țării, precum Cluj și Baia Mare
Capital.ro
Poți renunța la banii cash. Anunț pentru românii care plătesc cu numerar. Ce s-a schimbat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Submarin american cu rachete ghidate trimis în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor crescânde cu Iranul
MediaFlux
PENSIONARII vor încasa de DOUĂ ORI BANI în luna august! Seniorii se vor bucura de două ori
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!