Informaţii şocante: Peste 400.000 de persoane au acces la documente clasificate ca fiind secret de apărare

este 400.000 de persoane au acces în Franța la informații clasificate 'secret de apărare' privitoare la corpuri de armată, intelligence sau locuri sensibile, potrivit primului raport guvernamental în domeniu publicat vineri, relatează AFP, citată de Agerpres.
Filip Stan
11 dec. 2015, 18:29
Informaţii şocante: Peste 400.000 de persoane au acces la documente clasificate ca fiind secret de apărare

Secretul de apărare poate fi legat și de operațiuni militare, lupta împotriva terorismului, rețele criminale sau planuri și studii legate de programe strategice.

La 1 ianuarie 2015, 288.334 de documente erau clasificate ‘secret de apărare’, 50% dintre ele provenind de la Ministerul Energiei (legate de centrale nucleare, instalații sensibile și transporturi), 44% de la Ministerul Apărării și 4% de la Interne.

‘Secretul de apărare națională servește în primul rând la protecția instalațiilor sensibile: centrale nucleare, uzine chimice, rețele de comunicație. Suntem departe de fantasmele de cabinet negru’, a dezvăluit șeful Secretariatului general al apărării și al securității naționale (SGDSN), Louis Gautier, potrivit Agerpres.

la acest moment, 413.235 de persoane sunt abilitate să consulte informații clasificate, respectiv una la 160 de persoane în Franța, față de una la 71 în SUA.

Aceste autorizații sunt acordate pentru peste două treimi din personalul din domeniul apărării (70%) — militari, funcționari sau industriași — și mult mai puțin pentru salariații Ministerului Ecologiei și Energiei (12,8%) și celui de Interne (11,6%).

‘Toate documentele clasificate, inclusiv cele în stadiu pregătitor, trebuie să fie păstrate în fișete securizate, situate la rândul lor în zone sigure’, a adăugat SGDSN, autorul raportului.

Tot mai mult informațiile în cauză sunt digitalizate, ceea ce necesită o protecție specifică — asigurată de Agenția națională pentru securitatea sistemelor informatice (ANSSI) — din cauza riscurilor crescânde de atacuri și spionaj cibernetic.

Termenul maxim în care un document poate rămâne clasificat secret de apărare în Franța este de 50 de ani, chiar 100 de ani dacă securitatea persoanelor este în joc. Anumite documente rămân totuși inaccesibile, în special cele legate de fabricarea armelor nucleare, biologice sau chimice.

Tot mai frecvent SGDSN dă un aviz favorabil pentru comunicarea unui document înainte de termenul legal, în special istoricilor și cercetătorilor, dacă documentul nu mai este unul sensibil. În 2014, secretariatul a declasificat 109 de cutii de arhivă și 25 de documente izolate.

Guvernul lucrează și la deschiderea, din 2016, a unor fonduri de arhivă legate de angajamentul francez în Rwanda între 1990 și 1994, anul genocidului, mai precizează AFP.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Orașul din România care a urcat puternic în trend – e surpriza imobiliarelor pe 2025. Este aproape de București, dar traiul e de 6 ori mai ieftin. Sunt case la prețuri bune, magazine, școli și peste tot vezi tineri sau pensionari fericiți
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Clasica mâncare de pe mesele românilor. Delicioasa iahnie de fasole
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
ANM emite avertizări de cod galben pentru ceață densă în 23 de județe și București
MediaFlux
CADOU 200.000 de euro fonduri europene! CEA MAI BUNĂ VESTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău