CARDUL DE SĂNĂTATE. Aproximativ 12,5 milioane de carduri au fost distribuite până în prezent prin poștă, dintre acestea 120.000 fiind inițializate, a anunțat într-o conferință de presă președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. Potrivit acestuia, în jur de un milion de carduri se află încă în circuitul poștal sau au fost returnate caselor de asigurări de sănătate.
„Tipărirea și distribuirea cardului va continua pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani și/ sau dobândesc calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Până în prezent au fost validate în sistem peste 120.000 de carduri de sănătate. Nu au apărut probleme majore, ci doar unele minore, care au putut fi remediate pe loc. Cardurile asigură un control mai bun al banilor. Banii să îi dăm acolo unde trebuie şi când trebuie. Bugetul Casei a crescut în fiecare an. Pacienţii încă mai au nemulţumiri. Sunt servicii care se oferă în anumite condiţii, în anumite momente. Medicul este cel care hotărăşte când şi cum”, a afirmat Ciurchea.
El a spus că la începutul anului 2015, după o perioadă în care vor fi rezolvate problemele legate de modul de funcționare a cardurilor, decontarea serviciilor medicale se va face doar în baza cardului de sănătate.
Ciurchea a mai afirmat că de la 1 februarie anul viitor, cel mai probabil, folosirea cardului va fi obligatorie. El a precizat că, după momentul în care cardul va deveni obligatoriu, dacă furnizorii de servicii medicale nu-l vor folosi, CNAS nu le va deconta acestora serviciile.
CARDUL DE SĂNĂTATE funcţionează după acelaşi principiu de utilizare a unui card bancar. Fiecare pacient are un cod PIN, iar de fiecare dată după o procedură medicală, doctorul înscrie în sistemul electronic serviciul de care a beneficiat pacientul. Pe faţă, cardul de asigurări de sănătate conţine numele persoanei asigurate, codul său de asigurat, numărul documentului şi data expirării.
Pe verso scrie că „persoanele asigurate au obligaţia prezentării documentului naţional de asigurări de sănătate în vederea acordării serviciilor medicale şi că acesta nu este transmisibil. „Documentul poate fi folosit numai împreună cu un document de identitate”.
Cardul vine de la CNAS lipit de o foaie care conţine unele informaţii explicative, precum şi un formular care trebuie depus la medicul de familie, care îl va parafa şi semna. Tot medicul de familie este şi cel care activează cardul.
„Pentru a deveni funcţional, el trebuie să fie activat. Pentru aceasta, medicul vă va solicita personalizarea pinului (codului) format din 4 cifre. Vă rugăm să reţineţi acest cod şi să nu îl divulgaţi. Veţi tasta personal acest pin ori de câte ori veţi solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, se arată în notele explicative care însoţesc cardul.
Cabinetele medicale nu sunt însă încă dotate cu cititoare, chiar dacă medicii de familie susţin această măsură.
„Cititoarele nu costă 5 euro, aşa cum a spus reprezentantul CNAS. Ele costă mult mai mult dacă dorim să nu se strice din prima zi (blocând astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), după cum şi mentenanţa acestora implică unele costuri”, se menţionează într-un comunicat al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
„Este prevăzut foarte clar, cititoarele de carduri le cumpără toţi cei care furnizează servicii medicale, iar preţurile, ca să nu se mai sperie nimeni, aşa cum erau în 2010, 2011 – 450 de euro, acum cititoarele de card pot fi alese, sunt pe site-ul Casei de Asigurări, sunt între cinci euro, cel mai ieftin este cinci euro – şi nu cred că puteţi să-mi spuneţi că un furnizor de servicii medicale nu poate să-şi permită achiziţionarea lui – până la cel mai scump, de 80 de euro. Deci, lucrurile sunt mult mai rezonabile, sunt foarte bine explicate. Înţeleg că există reticenţa din partea unora care nu vor să introducem niciodată acest sistem. Îmi pare rău pentru ei, trebuie introdus sistemul”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.
1. Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015
Pe măsura prezentării la consultații, pacienții posesori de card trebuie să îl aibă obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat. De asemenea, pacientii vor trebui să-și știe codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.
„Din respect pentru suferința bolnavilor și pentru meseria noastră, nu vom accepta perturbarea activității cabinetelor pentru a activa cardurile pacienților care nu au nevoie de consultație”, au precizat reprezentanții Societății Națională de Medicina Familiei și ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
2. Cardul de asigurat are rolul de a valida consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc.
De la 1 ianurie 2015, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, pacienții le vor primi doar în baza cardulului, atât la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie.
3. Copiii nu au card, iar medicii vor folosi cardul părinților
Încă nu se știe însă cum se va rezolva situația copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară, sau dacă părinții sunt neasigurați, ori în situația în care copiii sunt institutionalizați.
4. Gravidele care nu plătesc contribuțiile de sănătate vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii
Deși o bună parte dintre asigurați au primit deja cardul de sănătate, implementarea sistemului lasă nereglementate o serie de situații, după cum avertizează medicii de familie. Printre acestea se numără faptul că nu se știe cum vor fi rezolvate urgențele pacienților neasigurați, care nu au card.
De asemenea, nu este reglementată nici situația în care pacientul își pierde cardul și prezintă în schimb doar o adeverință. Și asta pentru că, din pinct de vedere tehnic, adeverința nu poate ține loc de card.
Şeful CNAS a menţionat că anul viitor medicii de familie ar putea primi „un plus” pentru anumite servicii.
„Anul viitor intenţionez să primiţi un plus pentru nişte servicii. Luăm de exemplu diabetul. Ne dorim să nu crească bazinul de diabetici. O să gândim împreună un sistem de monitorizare şi să cointeresăm şi pacientul. La fel, pentru HIV/ SIDA şi alte boli. Să ne concentrăm pe nişte arii terapeutice. (…) Este importantă cointeresarea pacientului. Poate la un moment dat va plăti o sumă de bani dacă nu respectă regimul dat de medic (medicaţie, stil de viaţă)”, a afirmat Ciurchea.
Colegiul Medicilor nu susţine cardul de sănătate şi dosarul electronic
Colegiul Medicilor din România nu susţine cardul de sănătate şi nici dosarul electronic pentru că acestea nu constituie „o prioritate pentru actul medical”, a declarat la o dezbatere preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.
Potrivit reprezentantului CMR, în lume există doar două ţări care au implementat dosarul electronic, iar cardul de sănătate nu face altceva decât să spună dacă persoana este asigurată sau nu.
„Cardul împiedică desfăşurarea actului medical şi birocratizează. Viitoarea carte de identitate va cuprinde şi aceste elemente pe care le are cardul. Noi nu vom sabota, dar nu vom susţine cardul şi dosarul electronic. Vom susţine toate acţiunile Ministerului Sănătăţii şi ale CNAS, mai puţin aceste lucruri. Pe noi ne interesează actul profesional’, a mai spus Vasile Astărăstoae.
Ministrul Sănătăţii a punctat că de la 1 ianuarie 2015 cardul de sănătate va deveni funcţional, iar după trei luni va deveni obligatoriu.
În privinţa dosarului electronic, ministrul a spus că acesta va fi funcţional din 2015 şi va fi extins pentru toţi furnizorii de servicii medicale, inclusiv către laboratoarele de analize medicale.
Ministrul a mai precizat că în 2015 biletul de trimitere va fi electronic, implementarea lui urmând să fie făcută până în decembrie anul viitor, adăugând că şi concediile medicale vor fi informatizate.
Respectând prevederile HG 366/ 2014, distribuţia cardurilor naţionale se va realiza prin servicii poştale de operatorul de servicii care va fi desemnat câştigător prin procedura de licitaţie publică, în urma căreia se va încheia un acord-cadru pe următorii patru ani (48 luni) pentru distribuirea unui număr estimat de 13.663.941 carduri. Valoarea estimată a acordului-cadru este de 37.575.837 lei fără TVA.
CNAS precizează că estimările iau în calcul persoanele asigurate care vor împlini vârsta de 18 ani până în septembrie 2018.
Plata serviciilor de distribuţie se suportă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) şi se va realiza în baza acordului încheiat de CNAS cu operatorul de servicii poştale desemnat în urma licitaţiei publice şi a contractelor subsecvente încheiate cu casele de asigurări de sănătate, cu excepţia Casei OPSNAJ.
Cardul va fi distribuit la domiciliul asiguratului şi predat titularului pe baza actului de identitate. După două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe bază de document justificativ, operatorul de servicii poştale va preda cardul naţional casei de asigurări de sănătate în raza căreia se afla domiciliul asiguratului.
Cardul naţional este cel mai important proiect strategic al CNAS, care va permite urmărirea modului în care sunt trataţi pacienţii şi va juca un rol important în procesul de transparentizare şi eficientizare a modului în care sunt cheltuiţi banii în sistemul asigurărilor de sănătate.