Infracţiunile în şcoli au crescut în primul semestru al anului şcolar 2012-2013

Infracţiunile în şcoli şi în zonele adiacente acestora au crescut cu 13 la sută în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, însă numărul lor raportat la numărul unităţilor de învăţământ este unul redus, a declarat chestorul de poliţie Dumitru Jianu, vineri, la o dezbatere CNA.
Romania TV
08 mart. 2013, 13:32
Infracţiunile în şcoli au crescut în primul semestru al anului şcolar 2012-2013

Chestorul de poliţie Dumitru Jianu, director în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Direcţia de Ordine Publică, a participat la dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău”, organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), potrivit Mediafax.

Dumitru Jianu a vorbit despre faptele sesizate în anii şcolari 2010-2011, 2011-2012 şi în primul semestru din 2012-2013, nu despre cele constatate şi soluţionate de poliţie.

Potrivit lui Dumitru Jianu, infracţiunile sesizate în incinta şcolilor şi în zonele adiacente acestora în anul şcolar 2011-2012 au scăzut cu patru la sută faţă de 2010-2011. Autorii şi victimele acestor fapte sesizate au fost preponderent elevi. Majoritatea acestor fapte sesizate au fost reprezentate de furt şi tâlhărie.

Pe de altă parte, potrivit lui Jianu, deşi în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, comparativ cu perioada similară din anul şcolar precedent, s-a constatat o creştere cu 13 la sută a infracţiunilor în incinta şcolilor şi în zona adiacentă acestora, numărul acestora raportat la numărul de unităţi de învăţământ existente la nivel naţional este redus, fiind 0,2 la sută infracţiuni pe şcoală pe semestru.

Dumitru Jianu a precizat că în primul semestru al anului şcolar 2012-2013 au fost sesizate 740 de asemenea infracţiuni.

„Cifra este cu mult redusă faţă de percepţia pe care o avem despre siguranţa în unităţile şcolare. Fenomenul infracţionalităţii juvenile manifestat în unităţile de învăţământ preuniversitar este reprezentat de conflictele spontane, majoritatea fiind între elevi, fără forme specifice de organizare, care nu evidenţiază acţiuni criminale tipice unei grupări infracţionale”, a explicat chestorul de poliţie Dumitru Jianu.

El a mai spus că deşi aceste fapte sunt dramatice, ele sunt totuşi „minore şi au un grad redus de pericol social”.

„La 10.000 de şcoli la o populaţie şcolară de 3,3 milioane de elevi am înregistrat 740 de sesizări, care s-au confirmat sau nu într-un semestru. Aceasta este realitatea. Vorbim de o cifră foarte, foarte redusă. Realitatea este că şcoala este un domeniu sigur, deci putem să ne trimitem copiii la şcoală”, a spus Dumitru Jianu.

El a dat asigurări că Poliţia Română, Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale fac tot ce pot pentru a construi un domeniu mult mai sigur.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) organizează, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău”, la care a participat şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. La eveniment sunt prezenţi şi specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei nonformale şi reprezentanţi ai unor radiodifuzori care difuzează programe pentru copii.

Dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău” vine după alte două dezbateri organizate de CNA – „Audiovizualul între ficţiune şi realitate”, care a avut loc pe 1 martie, şi „Libertatea de exprimare – drept fundamental sau absolut?”, din 8 februarie.

Pe de altă parte, CNA a lansat, pe 23 ianuarie, petiţia online „Interesul public mai presus de gustul publicului”, al cărei scop este „de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio”.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'