Controlul a avut loc în perioada 30 martie 2015 – 20 aprilie 2015, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui. Controlul a fost unul cu verificări ample, ultimul făcându-se în urmă cu 10 ani.
Comisarul şef Mihai Axente, fost şef al Poliţiei Autostrăzi, trebuia să verifice poliţiştii pe linie rutieră.
În momentul în care s-a aflat cine va face parte din echipa de control, şeful Biroului Rutier Vaslui, subcomisarul Iulian Munteanu Iulian, a convocat o şedinţă cu subordonaţii săi. Aceştia au fost asiguraţi că nu se va întâmpla nimic, nu vor fi sancţionaţi la acel control şi că au motive să stea liniştiţi, întrucât el este prieten cu şeful corpului de control pe linie de poliţie rutieră, scrie adevarul.
Şeful biroului rutier, era recunoscut în Vaslui ca fiind „poliţistul de protocol”, care, datorită relaţiilor pe care le avea în zonă rezolva problemele şefilor, asigurându-şi astfel stabilitatea funcţiei de şef al Biroului Rutier, pe care o ocupa din anul 2009. În urma controlului efectuat de echipa de la IGPR la Poliţia Rutieră s-au descoperit mai multe nereguli.
„Inculpatul Axente Mihai l-a avertizat pe şeful Biroului Rutier Vaslui despre faptul că au fost constatate foarte multe neregului la nivelul biroului pe care Munteanu Iulian îl conducea, iar el (inculpatul Axente) nu îl poate ajuta mai mult, impunându-se să aplice câte o atenţionare unora dintre agenţi, fără, însă, a trece în raportul de control toate detaliile şi toate faptele. De asemenea, inculpatul Axente Mihai a precizat că singurul mod în care îl poate ajuta pe Munteanu Iulian este să îi dea şi lui o simplă atenţionare, care să nu îl afecteze profesional”, se arată în rechizitoriul DNA.
Referindu-se la neconcordanţele constatate între numărul proceselor-verbale de sancţiune contravenţională înregistrate în evidenţe şi cel al proceselor-verbale raportate la Direcţia Rutieră, Axente Mihai i-a dat asigurari lui Munteanu Iulian, în sensul că se va ocupa personal „să iasă bine” controlul.
Nota de control întocmită de poliţistul verificat
De asemenea, în cadrul şedinţei convocate de şeful Biroului Rutier, după efectuarea verificărilor, comisarul din cadrul IGPR a afirmat în faţa agenţilor că a găsit multe nereguli la biroul respectiv, însă nu le-a trecut pe toate, deoarece „a făcut să fie bine”. „Inculpatul Axente Mihai a precizat că, în afară de doi agenţi care aveau cele mai multe neregului, a găsit fiecărui lucrător câte ceva în neregulă, pentru a nu lovi prea tare în şeful Biroului Rutier Vaslui„, mai explică procurorii în actul de sesizare a instanţei.
„Deosebit de relevantă este împrejurarea că, la data de 07.04.2015, şeful Biroului Rutier Vaslui, inculpatul Munteanu Iulian, stabileşte, punându-se de acord cu inculpatul Mihai Axente, conţinutul notei de control pe care urma să o întocmească acesta din urmă, după care oferă documentul, cu titlu de model, conducătorului unei alte structuri de poliţie rutieră din judeţul Vaslui”, se arată în rechizitoriu.
Datorită faptului că acel control avea loc înaintea sărbătorilor pascale, şeful Biroului Rutier a oferit ca şpagă superiorului din IGPR mai mulţi miei tăiaţi şi băuturi alcoolice.
Datorită faptului că în urma controlului au fost găsite numeroase nereguli, şeful Biroul Rutier Vaslui a plusat cu şpaga şi la condus pe comisarul-şef Axente la un atlier de tamplărie al unei societăţi din Vaslui, pentru a-şi alege un pat.
„Şefu’… Ăsta mă… prietenaşu’ ăsta al meu întreabă încă o dată, doi lungime, 1,60 lăţime. Nu?”/ „ Unde vă vine mai bine? Cred că în stânga […] Cum staţi cu faţa? În sus, nu?”, îl întreba Munteanu pe superiorul său din IGPR, pentru a se asigura că patul va fi pe gustul său.
Procurorii DNA îl acuză pe comisarul şef Axente şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cu ocazia perecheziţiilor efectuate la domiciliul acestuia din judeţul Ilfov, au fost descoperite două arme letale, cu glonţ, însă avea permisul de port armă expirat încă din anul 2013, faptă ce constituie infracţiune. În iunie 2013, poliţistul din comună i-a adus la cunoştinţă că are permisul de port armă expirat şi că trebuie să îi ridice armele.
Ofiţerul şi-a folosit din nou influenţa, cerându-i să-l păsuiască pentru câteva zile pentru că îşi va rezolva problema la nivel înalt, „rezolvare care, oricum, nu era posibilă pe nicio cale legală, întrucât orice verificare în evidenţa deţinătorilor de arme ar fi relevat aceeaşi situaţie, respectiv încălcarea de către inculpatul Axente Mihai a dispoziţiilor legii penale în materie”, spun procurorii DNA. Comisarul şef Mihai Axente a fost suspendat din funcţie odată cu arestarea sa preventivă. El a fost încarcerat alături de, şeful Biroului Rutier Vaslui, pe 19 decembrie 2015.Procurorii DNA au dispus confiscarea patului primit mită de Axente de la poliţistul Vaslui.