Noul dinozaur erbivor a fost denumit Xenoceratops foremostensis, după micuţul oraş canadian unde au fost găsite câteva fosile de Xenoceratops în 1958, Foremost.
Precum vărul său celebru, Triceratopsul, mai tânăr cu 15 milioane de ani decât el, Xenoceratopsul avea coarne lungi deasupra ochilor şi un „scut” în spatele capului. Dar faţă de Triceratops, Xenoceratopsul avea coarne şi pe scutul său.
Noua specie de dinozaur este cunoscută din fragmentele unui craniu fosilizat şi ale unui corn, găsite în Alberta, Canada. Biologul Michael Ryan şi echipa sa au desoperit rămăşiţele vechi de 78 de milioane de ani recent şi au căutat apoi fosile din aceeaşi perioadă în Muzeul Naturii din Ottawa. Acolo, echipa a găsit fosilele din 1958, care datau din aceeaşi perioadă cu cele ale lui Ryan şi aparţineau aceleaşi specii neindentificate, potrivit National Geographic.
Xenoceratopsul avea circa 6 metri lungime şi cântărea peste 2 tone, fiind de mărime medie pentru un dinozaur cu coarne.. Însă, noul dinozaur era cel mai mare din familia sa în perioada în care a trăit, acum 80 de milioane de ani.
Potrivit analizelor, subfamiliile din care făceau parte Xenoceratopsul şi Triceratopsul, Centrosaurinae şi Chasmosaurinae, respectiv, nu erau atât de diferite la începutul evoluţiei lor.
„Xenoceratopsul oferă noi informaţii despre evoluţia ceratopşilor, grupul care includea şi Triceratopsul. Nu există prea multe fosile de la începutul evoluţiei lor, iar această descoperire arată cât de multe mai trebuie să aflăm despre originea grupului” a declarat co-autorul studiului, David Evans.