ING a ajuns în vizorul celor de la Protecția Consumatorilor. ANPC obligă banca olandeză să recalculeze zeci de mii de credite

ING Bank este obligată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor să recalculeze dobânzile a aproape 90.000 de credite luate de români. Banca olandeză a contestat decizia ANPC în instanță, motivând că măsura ar avea un impact de 346 milioane de lei și ar presupune 291.000 de ore de muncă.
Alina Costache
20 nov. 2024, 09:02
ING a ajuns în vizorul celor de la Protecția Consumatorilor. ANPC obligă banca olandeză să recalculeze zeci de mii de credite

ING a ajuns în vizorul celor de la Protecția Consumatorilor. Banca olandeză este acunzată că nu a pus corect în aplicare transparentizarea costurilor contractelor făcute în urmă cu mai bine de 14 ani, clienții fiind obligați să plătească două marje de dobândă.

ING, obligată de ANPC să recalculeze creditele românilor

Reamintim că în 2010 România a transpus în legislația internă o Directivă europeană care obliga băncile să calculeze transparent costurile creditelor. În cazul dobânzilor variabile, acest lucru însemna că referința trebuia să fie una din piață, verificabilă. Pentru creditele în lei, referința a devenit ROBOR (înlocuită din 2019 cu IRCC), pentru cele în euro a fost EURIBOR și pentru cele în franci elvețieni a fost LIBOR CHF.

În urma unor controle făcute în iulie-septembrie 2023, inspectorii ANPC au constatat că banca olandeză a încălcat legea, iar interesele economice ale clienților au fost afectate (potrivit Ordonanței 21/1992) și că trebuie să ia mai multe măsuri de remediere: să excludă procentul fix din formula de calcul a dobânzii „așadar să mențină o formulă de dobândă compusă din EURIBOR / ROBOR + marjă” și „să restituie toate sumele presupus încasate fără temei legal de la fiecare consumator prejudiciat, ca urmare a introducerii procentului fix, sume actualizate la data restituirii”.

Citește și Anunț important pentru români. Decizia luată la comun pentru Clienții ING, BRD, Raiffeissen și Banca Transilvania

ANPC a amendat ING Bank, în 12 septembrie 2024, și a obligat banca olandeză să refacă contractele de credit modificate în 2010, atunci când a pus în aplicare Ordonanța 50/2010 privind contractele de credit încheiate cu consumatorii. Astfel, banca olandeză ar trebui să recalculeze aproape 90.000 de credite, conform datelor Profit.ro.

ING a contestat decizia celor de la ANPC în instanță și a cerut Judecătoriei Sectorului 1 să emită o ordonanță președințială prin care să suspende executarea măsurilor de remediere aplicate de cei de la Protecția Consumatorilor până la soluționarea definitivă a dosarului de fond. Menționăm că acest lucru ar putea dura câțiva ani.

„În esență, impactul măsurilor impuse prin Ordinul ANPC este de natură să afecteze grav activitatea ING, în sensul că: va provoca perturbări ireversibile în relația Băncii cu clienții săi, prejudiciabile pentru fiecare dintre părți; va fi perturbată activitatea de creditare, care reprezintă un serviciu public; va genera eforturi logistice și materiale considerabile pentru implementarea unor măsuri vădit nelegale și care, în situația anulării Ordinului de către instanță, nu vor mai putea fi recuperate”, au susținut reprezentanții ING, potrivit unei motivări a instanței bucureștene, analizată de Profit.ro.

Banca se plânge că ar trebui să modifice un număr de 89.636 contracte de credit, dintre care 3.750 sunt în derulare (restul fiind închise ca urmare a executării de către părți a obligațiilor ce le revin) și implică un impact financiar de circa 346.123.910 lei, sumă ce reprezintă o estimare, fiind în realitate nevoie de analiza financiară a fiecărui contract de credit.

„Din punct de vedere operațional, reclamanta estimează că pentru punerea în aplicare a măsurii sunt necesare circa 291.000 ore de lucru (procesul de implementare a măsurii pentru un singur contract de credit este estimat la 3,25 ore), cu un cost de circa 22.400.000 lei”, se arată în motivarea instanței.

De asemenea, banca olandeză spune că ar fi nevoie de 185 de angajați care să se ocupe cu aceste măsuri, în condițiile în care are doar 87 de salariați care deservesc activitatea de creditare, „ceea ce ar avea consecințe negative severe, inclusiv încetarea temporară a activității curente a băncii de acordare de credite noi și de administrare a creditelor în derulare”.

Citește și Fabulos! Cum a reușit un român să convingă banca să îi șteargă o datorie de 90.000 de euro

„Totodată, s-a afirmat că măsura dispusă de pârâtă produce un impact negativ asupra activității bancare, serviciu de interes public (…) Întrucât instituțiile de credit prestează un serviciu public, perturbarea activității bancare se circumscrie noțiunii de pagubă iminentă”, mai susține ING, potrivit motivării instanței.

Judecătorii au fost de acurd cu argumentele celor de la ING și a dispus emiterea ordonanței, cu suspendarea măsurilor de remediere.

„Modificarea de către bancă, înainte de soluționarea plângerii contravenționale, a tuturor contractelor care ar conține clauze neconforme prevederilor legale, în sensul celor stabilite prin procesul – verbal de contravenție, ar afecta semnificativ interesele ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala București, implementarea măsurii presupunând desfășurarea unui amplu proces de convocare a tuturor clienților săi și încheierea de acte adiționale aferente, cu riscul ca, odată admisă plângerea contravențională, banca să trebuiască a parcurge, în sens invers, același proces (…)

În eventualitatea admiterii plângerii contravenționale, petenta ar trebui ia înapoi sumele de bani restituite, iar această măsură este de natură să îi afecteze iremediabil credibilitatea față de clienți”,se arată în motivarea instanței.

ANPC a atacat decizia judecătorilor cu apel la Tribunalul București.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste despre tezaurul dacic furat. Pierdere ireparabilă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Zelenski susține că Putin dorește să impună un lider marionetă în Ucraina
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol