ING Bank avertizează de Dragobete cu privire la înşelătoriile ”romantice”. Cum te lasă fără bani atacul tip “love bombing”

Directoratul pentru Securitate Cibernetică avertizeaz că escrocii sentimentali vizează seniorii, profitând de vulnerabilitatea lor emoţională. Persoanele singure, divorţate sau văduve, ţinte preferate.
Filip Stan
24 feb. 2025, 11:22
ING Bank avertizează de Dragobete cu privire la înşelătoriile ”romantice

ING Bank şi Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la înşelătoriile ”romantice”, care iau amploare. Cele mai populare măşti folosite de infractorii romantici sunt ale unor actori celebri sau personalităţi publice, soldaţi sau medici în misiune, dar şi oameni de afaceri sau investitori aflaţi în situaţii dificile temporare. Escrocii sentimentali vizează frecvent seniorii, profitând de vulnerabilitatea lor emoţională, dar şi de faptul că sunt mai puţin familiari cu pericolele din mediul online. Persoanele singure, divorţate sau văduve sunt ţinte preferate ale acestora.

”ING Bank şi Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la înşelătoriile romantice, care iau amploare în luna iubirii, exploatând emoţiile potenţialelor victime.

Cele mai populare măşti folosite de infractorii romantici sunt ale unor actori celebri sau personalităţi publice, soldaţi sau medici în misiune, dar şi oameni de afaceri sau investitori aflaţi în situaţii dificile temporare”, anunţă banca.

Activi pe platformele de dating şi reţelele sociale, ei vor promite rapid dragoste adevărată şi vor depune toate eforturile pentru a construi o relaţie virtuală, dar scopul este unul singur: de a fura banii persoanelor vulnerabile.

„După stabilirea relaţiei şi crearea unui sentiment de apropriere şi încredere, invariabil, apar cererile de ajutor financiar. Frecvent, sunt invocate urgenţe de sănătate, accidente, conturi bancare blocate sau documente pierdute, adică diferite situaţii dramatice, care necesită întotdeauna bani. Astfel, militarul în misiune poate solicita bani pentru a se întoarce acasă sau pentru a accesa o sumă mare de bani blocată într-un cont bancar sau într-o ţară străină. Sau poate este o personalitate publică care a suferit un accident grav. Sau un antreprenor de succes care a avut o problemă neaşteptată în timpul unei călătorii de afaceri şi cere un împrumut temporar, cu promisiunea de a restitui suma în cel mai scurt timp. Indiferent de povestea creată, ea este mereu presărată cu ghinioane sau accidente suspecte, care trebuie să reprezinte importante semnale de alarmă”, afirmă Alin Becheanu, head of Faud Monitoring & Prevention, ING Bank România.

Escrocii sentimentali vizează frecvent seniorii, profitând de vulnerabilitatea lor emoţională, dar şi de faptul că sunt mai puţin familiari cu pericolele din mediul online. Persoanele singure, divorţate sau văduve sunt ţinte preferate ale acestora. Totodată, ei caută persoane cu venituri stabile care ar putea fi dispuse să trimită bani, cu mai puţină experienţă pe reţelele sociale şi aplicaţiile de dating. Astfel, persoanele cu vârsta peste 50 de ani pot fi vizate, în principal, de atacatorii romantici.

Pentru manipulare, infractorii pot apela la manifestări excesive de afecţiune şi atenţie, cunoscute sub numele de tactici de tip “love bombing”. Totodată, mesajele pot fi foarte informale şi pot conţine uneori greşeli gramaticale.

O practică frecventă este şi de a trimite documente false (acte de identitate, bilete de avion, contracte, chitanţe) pentru a părea credibili şi a susţine poveştile lor.

„Cei care comit escrocherii romantice sunt experţi în ceea ce fac, sunt răbdători şi meticuloşi, cunosc foarte bine cum să activeze stimuli emotionali şi par de cele mai multe ori autentici, grijulii şi credibili. Unii dintre escroci sunt prezenţi pe majoritatea site-urilor de dating, matrimoniale sau pe platformele de social media. În conversaţiile avute cu potenţialele victime, ei pot ajunge chiar la cereri în căsătorie sau planuri să se întâlnească personal cu victima, dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Astfel, dacă aţi stabilit o relaţie la distanţă pe internet, cu o persoană pe care nu ati întâlnit-o fizic şi nu o cunoşteaţi inainte, analizaţi cu atenţie situaţia şi puneţi-vă întrebările potrivite pentru a verifica dacă este o persoană reală sau în spatele contului se află un infractor. Iar în momentul când interlocutorul solicită sume de bani ori date sensibile de la dvs., oferind diferite pretexte care au deopotrivă o aură de urgenţă, în acel moment trebuie să vă activaţi reflexele de securitate. Atunci când aveţi suspiciuni, nu ezitaţi să cereţi ajutor!”, spune Mihai Rotariu, manager al Direcţiei de Comunicare, Marketing şi Media din cadrul DNSC.

Sfaturi de la ING şi DNSC pentru prevenirea fraudelor romantice:

1.      NU trimiteţi bani! Oricare ar fi circumstanţele, nu trimiteţi niciodată bani unei persoane pe care nu o cunoaşteţi personal, indiferent de motivele invocate.

2.      Nu oferiţi niciodată informaţii precum datele cardului, parole, PIN, sau copii ale actelor de identitate, indiferent cine cere aceste date.

3.      Aveţi grijă ce postaţi şi faceţi public online. Atacatorii se pot folosi de informaţiile publicate pe social media pentru a vă înţelege şi aborda cu mai mult succes online.

4.      Verificaţi informaţiile legate de persoana cu care corespondaţi online. Cercetaţi fotografia şi profilul persoanei pentru a vedea dacă imaginea, numele sau detaliile au fost folosite în altă parte. Există instrumente gratis online care vă pot arăta dacă o anumită fotografie a aparut şi pe alte site-uri sau aparţine altcuiva.

5.      Raportaţi imediat! Dacă aţi fost contactaţi de o persoană suspectă care vă cere bani, raportaţi profilul pe platforma respectivă şi contactaţi autorităţile.

Pentru a recunoaşte tentativele de fraudă online şi a nu le cădea victimă, informaţi-vă constant despre acestea din surse de încredere precum site-ul DNSC şi secţiunea de securitate de pe site-ul ING Bank.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.

ING Bank România a fost înfiinţată în 1994. ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,6 milioane de clienţi din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri şi Mid-Corporate şi Wholesale Banking.

 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Dispare numerarul în România? Ce se întâmplă cu banii cash în 5 ani. Ordin în Europa
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București