ING Bank avertizează de Dragobete cu privire la înşelătoriile ”romantice”. Cum te lasă fără bani atacul tip “love bombing”

Directoratul pentru Securitate Cibernetică avertizeaz că escrocii sentimentali vizează seniorii, profitând de vulnerabilitatea lor emoţională. Persoanele singure, divorţate sau văduve, ţinte preferate.
Filip Stan
24 feb. 2025, 11:22
ING Bank avertizează de Dragobete cu privire la înşelătoriile ”romantice

ING Bank şi Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la înşelătoriile ”romantice”, care iau amploare. Cele mai populare măşti folosite de infractorii romantici sunt ale unor actori celebri sau personalităţi publice, soldaţi sau medici în misiune, dar şi oameni de afaceri sau investitori aflaţi în situaţii dificile temporare. Escrocii sentimentali vizează frecvent seniorii, profitând de vulnerabilitatea lor emoţională, dar şi de faptul că sunt mai puţin familiari cu pericolele din mediul online. Persoanele singure, divorţate sau văduve sunt ţinte preferate ale acestora.

”ING Bank şi Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la înşelătoriile romantice, care iau amploare în luna iubirii, exploatând emoţiile potenţialelor victime.

Cele mai populare măşti folosite de infractorii romantici sunt ale unor actori celebri sau personalităţi publice, soldaţi sau medici în misiune, dar şi oameni de afaceri sau investitori aflaţi în situaţii dificile temporare”, anunţă banca.

Activi pe platformele de dating şi reţelele sociale, ei vor promite rapid dragoste adevărată şi vor depune toate eforturile pentru a construi o relaţie virtuală, dar scopul este unul singur: de a fura banii persoanelor vulnerabile.

„După stabilirea relaţiei şi crearea unui sentiment de apropriere şi încredere, invariabil, apar cererile de ajutor financiar. Frecvent, sunt invocate urgenţe de sănătate, accidente, conturi bancare blocate sau documente pierdute, adică diferite situaţii dramatice, care necesită întotdeauna bani. Astfel, militarul în misiune poate solicita bani pentru a se întoarce acasă sau pentru a accesa o sumă mare de bani blocată într-un cont bancar sau într-o ţară străină. Sau poate este o personalitate publică care a suferit un accident grav. Sau un antreprenor de succes care a avut o problemă neaşteptată în timpul unei călătorii de afaceri şi cere un împrumut temporar, cu promisiunea de a restitui suma în cel mai scurt timp. Indiferent de povestea creată, ea este mereu presărată cu ghinioane sau accidente suspecte, care trebuie să reprezinte importante semnale de alarmă”, afirmă Alin Becheanu, head of Faud Monitoring & Prevention, ING Bank România.

Escrocii sentimentali vizează frecvent seniorii, profitând de vulnerabilitatea lor emoţională, dar şi de faptul că sunt mai puţin familiari cu pericolele din mediul online. Persoanele singure, divorţate sau văduve sunt ţinte preferate ale acestora. Totodată, ei caută persoane cu venituri stabile care ar putea fi dispuse să trimită bani, cu mai puţină experienţă pe reţelele sociale şi aplicaţiile de dating. Astfel, persoanele cu vârsta peste 50 de ani pot fi vizate, în principal, de atacatorii romantici.

Pentru manipulare, infractorii pot apela la manifestări excesive de afecţiune şi atenţie, cunoscute sub numele de tactici de tip “love bombing”. Totodată, mesajele pot fi foarte informale şi pot conţine uneori greşeli gramaticale.

O practică frecventă este şi de a trimite documente false (acte de identitate, bilete de avion, contracte, chitanţe) pentru a părea credibili şi a susţine poveştile lor.

„Cei care comit escrocherii romantice sunt experţi în ceea ce fac, sunt răbdători şi meticuloşi, cunosc foarte bine cum să activeze stimuli emotionali şi par de cele mai multe ori autentici, grijulii şi credibili. Unii dintre escroci sunt prezenţi pe majoritatea site-urilor de dating, matrimoniale sau pe platformele de social media. În conversaţiile avute cu potenţialele victime, ei pot ajunge chiar la cereri în căsătorie sau planuri să se întâlnească personal cu victima, dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Astfel, dacă aţi stabilit o relaţie la distanţă pe internet, cu o persoană pe care nu ati întâlnit-o fizic şi nu o cunoşteaţi inainte, analizaţi cu atenţie situaţia şi puneţi-vă întrebările potrivite pentru a verifica dacă este o persoană reală sau în spatele contului se află un infractor. Iar în momentul când interlocutorul solicită sume de bani ori date sensibile de la dvs., oferind diferite pretexte care au deopotrivă o aură de urgenţă, în acel moment trebuie să vă activaţi reflexele de securitate. Atunci când aveţi suspiciuni, nu ezitaţi să cereţi ajutor!”, spune Mihai Rotariu, manager al Direcţiei de Comunicare, Marketing şi Media din cadrul DNSC.

Sfaturi de la ING şi DNSC pentru prevenirea fraudelor romantice:

1.      NU trimiteţi bani! Oricare ar fi circumstanţele, nu trimiteţi niciodată bani unei persoane pe care nu o cunoaşteţi personal, indiferent de motivele invocate.

2.      Nu oferiţi niciodată informaţii precum datele cardului, parole, PIN, sau copii ale actelor de identitate, indiferent cine cere aceste date.

3.      Aveţi grijă ce postaţi şi faceţi public online. Atacatorii se pot folosi de informaţiile publicate pe social media pentru a vă înţelege şi aborda cu mai mult succes online.

4.      Verificaţi informaţiile legate de persoana cu care corespondaţi online. Cercetaţi fotografia şi profilul persoanei pentru a vedea dacă imaginea, numele sau detaliile au fost folosite în altă parte. Există instrumente gratis online care vă pot arăta dacă o anumită fotografie a aparut şi pe alte site-uri sau aparţine altcuiva.

5.      Raportaţi imediat! Dacă aţi fost contactaţi de o persoană suspectă care vă cere bani, raportaţi profilul pe platforma respectivă şi contactaţi autorităţile.

Pentru a recunoaşte tentativele de fraudă online şi a nu le cădea victimă, informaţi-vă constant despre acestea din surse de încredere precum site-ul DNSC şi secţiunea de securitate de pe site-ul ING Bank.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.

ING Bank România a fost înfiinţată în 1994. ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,6 milioane de clienţi din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri şi Mid-Corporate şi Wholesale Banking.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Zodiile care vor reuși în viață până la sfârșitul lunii mai. Racii au doar motive de bucurie
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță. A cucerit toată lumea încă din copilărie. A plecat la îngeri
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Sfântul Gheorghe pentru a nu avea ghinion. Atragi pagubă şi boală
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cum să cureți cartofii ușor folosind doar apă, sare și gheață
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Diagnosticul oficial al rezidentului de 31 de ani de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, care a murit subit: „Nu trebuia să moară”
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a decis limită pentru cei care achită numerar. Se justifică fiecare ban. Trebuie să prezinți dovada obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Iubitul a condus-o la moarte pe o tânără de 17 ani! Băiatul a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat pe un drum din județul Timiș
MediaFlux
Alegerile de la Vatican, influențate de modificările făcute de Francisc. Care sunt condițiile pentru a deveni papă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat