INGE LEHMANN. GOOGLE aniverseaza 127 de ani de la nasterea lui INGE LEHMANN. INGE LEHMANN s-a născut pe 13 mai 1888 în Copenhaga, fiind fiica unui psiholog. După terminarea liceului, a studiat matematica la Universitatea din Copenhaga şi la Cambridge, acolo unde și-a început și activitatea didactică. După ce a început să lucreze cu geodezistul Niels Norlund, I s-a trezit și interesul pentru seismologie a crescut.
INGE LEHMANN a fost cea care după mai mulți ani de studii a concluzionat că în 1936, că nucleul Pământului nu este format dintr-o singură sferă lichidă, ci că există şi un nucleu intern, cu o structură diferită. Teoria sa a fost rapid adoptată de seismologi, inclusiv de celebrul Charles Richter, care dă numele scării în care se măsoară cutremurele.
INGE LEHMANN a murit pe 21 februarie 1993, la 104 ani, în Copenhaga și, pe lângă numeroase premii pe care le-a primit, în cinstea ei au fost botezate un asteroid, o medalie oferită de Uniunea geofizică americană, dar şi un pod şi o porţiune de drum, toate în SUA.
INGE LEHMANN. GOOGLE aniverseaza 127 de ani de la nasterea lui INGE LEHMANN
Alte semnficaţii istorice pentru 13 mai
- 1497: Papa Alexandru al VI-lea îl excomunică pe Girolamo Savonarola.
- 1515: Sora regelui Henric al VIII-lea al Angliei și văduva regelui Ludovic al XII-lea al Franței, Maria Tudor, se căsătorește oficial cu Charles Brandon, Duce de Suffolk, deși erau căsătoriți în secret de trei luni.
- 1607: Au fost puse bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă, de către căpitanul John Smith și un batalion de soldați debarcați înVirginia, la Jamestown.
- 1846: Statele Unite declară război Mexicului; începutul războiului mexicano-american.
- 1860: Bătălia de la Catalafim: trupele conduse de Giuseppe Garibaldi înfrâng armata napoletană.
- 1861: Astronomul australian John Tebbutt descoperă cometa C/1861 J1, una din cele mai mari comete ale secolului al XIX-lea.
- 1888: Cu pasajul din Lei Áurea („Legea de aur”), Brazilia abolește sclavia.
- 1905: Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, ca dansatoarea Mata Hari. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început.
- 1917: La Fatima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, susțin că ar fi avut viziuni cu Fecioara Maria. În 1930 aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică.
- 1940: Al Doilea Război Mondial: Începe cucerirea Franței de către Germania, armata germană traversează Meuse. Winston Churchill ține faimosul discurs „sânge, trudă, lacrimi și sudoare” în Camera Comunelor.
- 1940: Regina Wilhelmina a Țărilor de Jos își părăsește țara pentru Marea Britanie după invazia nazistă. Prințesa Juliana își duce copiii înCanada pentru siguranță.
- 1943: Al Doilea Război Mondial: Lipsită de sprijin eficient de la Berlin, armata germană din Africa de Nord (Afrika Corps), sub conducerea mareșalul Erwin Rommel, capitulează în fața aliaților.
- 1960: Prima ascensiune a vârfului Dhaulagiri, Nepal cel de-al șaptelea munte ca înălțime din lume.
- 1969: La Kuala Lumpur, Malaezia au loc revolte rasiale, cunoscute mai târziu sub numele de „Incidentul din 13 mai”.
- 1981: A avut loc, la Roma, tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către turcul de extremă dreapta Mehmet Ali Ağca.
- 1989: Grupuri mari de studenți ocupă Piața Tiananmen și încep greva foamei.
- 2005: Masacrul de la Andijan, Uzbekistan.