Îngerii păzitori: Proiectul inedit al unui cercetător român care ne va ajuta la prevenirea bolilor

"Îngerii" noştri vor putea fi, în viitor, nişte dispozitive micuţe, purtate cu noi peste tot, care ne vor avertiza de pericole. Acesta este proiectul unui profesor român de la Politehnica din Lausanne, Elveţia, care s-a numărat printre programele finaliste ale unei importante competiţii ştiinţifice europene. Profesorul Adrian Ionescu, coordonatorul proiectului "Guardian Angels" a explicat pentru RTV.NET ce înseamnă aceşti "îngeri".
Cristina Dinu
28 ian. 2013, 18:27
Îngerii păzitori: Proiectul inedit al unui cercetător român care ne va ajuta la prevenirea bolilor

Proiectul „Guardian Angels for a Smarter Life” (Îngeri păzitori pentru o viaţă mai inteligentă) constă în dispozitive autoalimentate, ce pot fi purtate tot timpul, care se comportă precum nişte asistenţi personali autonomi, ce îi vor avertiza pe utilizatorii lor de diverse pericole, îi vor încuraja să facă mişcare şi vor colecta informaţii despre sănătatea lor şi despre mediul în care trăiesc. Astfel de dispozitive vor preveni bolile şi vor ajuta la tratamentul lor.

„Ideea unor sisteme inteligente autoalimentate cu un rol major în prevenţie este un rezultat natural al evoluţiei în domeniul electronicii, care vor putea în viitor să aibă un impact mai mare asupra ameliorării calităţii vieţii. De asemenea, au un rol major în ceea ce priveşte crearea unor noi servicii personalizate în domeniul sănătăţii preventive, care pot face scădea costurile sănătăţii într-o societate care îmbătrâneşte. Ideea mi-a venit acum trei ani în discuţiile cu un grup de reflecţie pentru viitoare call-uri ale programului cadru de cercetare al Comisiei Europene”, a declarat prof. Adrian Ionescu, profesor de nanoelectronice la EPFL şi unul din coordonatorii proiectului, pentru ROMÂNIATV.NET. Cel de-al doilea coordonator al proiectului „Guardian Angels” este profesorul Christofer Hierold de la ETH Zurich.

În acest moment sunt disponibile toate componentele necesare pentru conceperea acestor dispozitive, însă elementul cheie este integrarea acestora într-un sistem unic.

„Efectiv, componentele individuale au funcţii diferite în calcul numeric, comunicaţii, sensing sau conversie de energie. În ziua de azi, este foarte dificil să integrezi toate aceste funcţii împreună; de aceea am propus crearea unei platforme de interare heterogenă de multiple materiale şi dispozitive în care Europa să devină lider mondial. De asemenea, astfel de sisteme de tip wireless sensor networks vor avea un sistem de operare specific şi vor trebui să utilizeze algortimi avansaţi de securizare a datelor”, a explicat prof. Ionescu.

Informaţiile strânse de sistemul Guardian Angels vor putea fi citite pe telefonul mobile, pe tablete, pe afişajul de bord din maşină şi pe multe alte dispozitive. „Practic, sistemele Guardian Angels vor avea o interfaţă de ”inter-operabilitate” pentru a fi practice şi a comunica pe orice fel de standard. Dar avem câteva alte soluţii extraordinare privind interfeţe inteligente intuitive – de exemplu, anumite obiecte comune, precum îmbrăcămintea, vor avea fibre inteligente care le transforma proprietăţile optice în interfeţe pentru interacţiune cu utilizatorii„, a mai spus prof. Adrian Ionescu pentru ROMÂNIATV.NET.

Proiectul a fost construit în doi ani şi jumătate. „Avem rezultate atât la nivel de laborator, cât şi de demonstraţii la nivel de funcţii complexe sistem, în plus anumite platforme industriale de integrare în 3D şi pe substrat flexibil sunt într-o fază avansată – în 3 ani putem avea primele sisteme în domeniul medical, echivalentul câtorva centimetri pătraţi de patch sau piele inteligentă pentru prevenţia diabetului, în 7 ani primul sistem complex inteligent complex care va combină informaţii personale şi de mediu un ”guardian angel physical şi environmental”. În zece ani, un sistem care va detecta intenţii şi oferi soluţii pentru stări extreme de stres, oboseală. etc. Pentru a demara avem nevoie de 60 de milioane de euro. Pentru cei zece ani, de 900 de milioane de euro„, a precizat profesorul.

„Avem un partenariat de excepţie: 66 de parteneri majori, academici, institute de cercetare, industrii importante din Europa. Fiecare dispune de fonduri şi vor contribui cu părţi semnificative interne”, a precizat prof. Ionescu.

Câştigătoarele competiţiei europene FET Flagship sunt Human Brain Project, care va folosi supercomputere de 1.000 de ori mai puternice decât cele din ziua de azi pentru a creat cel mai detaliat model al creierului uman şi proiectul Grafen, care va investiga utilizările posibile ale grafenului, cel mai subţire material existent. Deşi nu a câştigat competiţia, proiectul Guardian Angels va continua.

Proiectul Guardian Angels, unul din cei patru finalişti ai iniţiativei europene FET Flagship, va continua datorită ajutorului oferit de către instituţiile partenere. Tehnologiile zero-power pe care le dezvoltă vor deveni o platformă cheie pentru industria europeană, producătorii de componente mari etc.”, transmite echipa proiectului Guardian Angels.

„Proiectul Guardian Angels este cel mai inovativ şi mai complex proiect din ultimii ani. Înseamnă mai mult decât continuarea unei cercetări excelente. Este ceva unic, într-adevăr, cu un mare potenţial pentru o revoluţie tehnică şi socială”, a declarat Gerd Binning, câştigătorul Premiului Nobel pentru Fizică din 1986.

Proiectul Guardian Angels implică 66 de parteneri: 29 de universităţi, 16 instituţii de cercetare şi 21 de companii. Acum, 59 dintre aceşti parteneri au confirmat deja intenţia de a intra în Consorţiul Guardian Angels, ce va implica parteneriate publice-private.

Consorţiul Guardian Angels este aliat şi cu proiectul One Mind for Research, unind eforturile de cercetare europene cu cele nord americane. Biosenzorii Zero Power vor fi folosiţi pentru monitorizarea şi tratamentul bolilor de creier majore.

Perspectiva, atât în cercetare cât şi în industrie, este enormă”, a spus profesorul Adrian Ionescu.

Guardian Angels va căuta acum noi surse de finanţare prin fonduri dedicate cercetării în Elveţia şi Europa, fonduri private şi investiţii din partea companiilor partenere.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Apelul la care nu trebuie să răspunzi niciodată. E o mare escrocherie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Compușii chimici esențiali vieții descoperiți în mostrele de pe asteroidul Bennu
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România