Îngerii păzitori: Proiectul inedit al unui cercetător român care ne va ajuta la prevenirea bolilor

"Îngerii" noştri vor putea fi, în viitor, nişte dispozitive micuţe, purtate cu noi peste tot, care ne vor avertiza de pericole. Acesta este proiectul unui profesor român de la Politehnica din Lausanne, Elveţia, care s-a numărat printre programele finaliste ale unei importante competiţii ştiinţifice europene. Profesorul Adrian Ionescu, coordonatorul proiectului "Guardian Angels" a explicat pentru RTV.NET ce înseamnă aceşti "îngeri".
Cristina Dinu
28 ian. 2013, 18:27
Îngerii păzitori: Proiectul inedit al unui cercetător român care ne va ajuta la prevenirea bolilor

Proiectul „Guardian Angels for a Smarter Life” (Îngeri păzitori pentru o viaţă mai inteligentă) constă în dispozitive autoalimentate, ce pot fi purtate tot timpul, care se comportă precum nişte asistenţi personali autonomi, ce îi vor avertiza pe utilizatorii lor de diverse pericole, îi vor încuraja să facă mişcare şi vor colecta informaţii despre sănătatea lor şi despre mediul în care trăiesc. Astfel de dispozitive vor preveni bolile şi vor ajuta la tratamentul lor.

„Ideea unor sisteme inteligente autoalimentate cu un rol major în prevenţie este un rezultat natural al evoluţiei în domeniul electronicii, care vor putea în viitor să aibă un impact mai mare asupra ameliorării calităţii vieţii. De asemenea, au un rol major în ceea ce priveşte crearea unor noi servicii personalizate în domeniul sănătăţii preventive, care pot face scădea costurile sănătăţii într-o societate care îmbătrâneşte. Ideea mi-a venit acum trei ani în discuţiile cu un grup de reflecţie pentru viitoare call-uri ale programului cadru de cercetare al Comisiei Europene”, a declarat prof. Adrian Ionescu, profesor de nanoelectronice la EPFL şi unul din coordonatorii proiectului, pentru ROMÂNIATV.NET. Cel de-al doilea coordonator al proiectului „Guardian Angels” este profesorul Christofer Hierold de la ETH Zurich.

În acest moment sunt disponibile toate componentele necesare pentru conceperea acestor dispozitive, însă elementul cheie este integrarea acestora într-un sistem unic.

„Efectiv, componentele individuale au funcţii diferite în calcul numeric, comunicaţii, sensing sau conversie de energie. În ziua de azi, este foarte dificil să integrezi toate aceste funcţii împreună; de aceea am propus crearea unei platforme de interare heterogenă de multiple materiale şi dispozitive în care Europa să devină lider mondial. De asemenea, astfel de sisteme de tip wireless sensor networks vor avea un sistem de operare specific şi vor trebui să utilizeze algortimi avansaţi de securizare a datelor”, a explicat prof. Ionescu.

Informaţiile strânse de sistemul Guardian Angels vor putea fi citite pe telefonul mobile, pe tablete, pe afişajul de bord din maşină şi pe multe alte dispozitive. „Practic, sistemele Guardian Angels vor avea o interfaţă de ”inter-operabilitate” pentru a fi practice şi a comunica pe orice fel de standard. Dar avem câteva alte soluţii extraordinare privind interfeţe inteligente intuitive – de exemplu, anumite obiecte comune, precum îmbrăcămintea, vor avea fibre inteligente care le transforma proprietăţile optice în interfeţe pentru interacţiune cu utilizatorii„, a mai spus prof. Adrian Ionescu pentru ROMÂNIATV.NET.

Proiectul a fost construit în doi ani şi jumătate. „Avem rezultate atât la nivel de laborator, cât şi de demonstraţii la nivel de funcţii complexe sistem, în plus anumite platforme industriale de integrare în 3D şi pe substrat flexibil sunt într-o fază avansată – în 3 ani putem avea primele sisteme în domeniul medical, echivalentul câtorva centimetri pătraţi de patch sau piele inteligentă pentru prevenţia diabetului, în 7 ani primul sistem complex inteligent complex care va combină informaţii personale şi de mediu un ”guardian angel physical şi environmental”. În zece ani, un sistem care va detecta intenţii şi oferi soluţii pentru stări extreme de stres, oboseală. etc. Pentru a demara avem nevoie de 60 de milioane de euro. Pentru cei zece ani, de 900 de milioane de euro„, a precizat profesorul.

„Avem un partenariat de excepţie: 66 de parteneri majori, academici, institute de cercetare, industrii importante din Europa. Fiecare dispune de fonduri şi vor contribui cu părţi semnificative interne”, a precizat prof. Ionescu.

Câştigătoarele competiţiei europene FET Flagship sunt Human Brain Project, care va folosi supercomputere de 1.000 de ori mai puternice decât cele din ziua de azi pentru a creat cel mai detaliat model al creierului uman şi proiectul Grafen, care va investiga utilizările posibile ale grafenului, cel mai subţire material existent. Deşi nu a câştigat competiţia, proiectul Guardian Angels va continua.

Proiectul Guardian Angels, unul din cei patru finalişti ai iniţiativei europene FET Flagship, va continua datorită ajutorului oferit de către instituţiile partenere. Tehnologiile zero-power pe care le dezvoltă vor deveni o platformă cheie pentru industria europeană, producătorii de componente mari etc.”, transmite echipa proiectului Guardian Angels.

„Proiectul Guardian Angels este cel mai inovativ şi mai complex proiect din ultimii ani. Înseamnă mai mult decât continuarea unei cercetări excelente. Este ceva unic, într-adevăr, cu un mare potenţial pentru o revoluţie tehnică şi socială”, a declarat Gerd Binning, câştigătorul Premiului Nobel pentru Fizică din 1986.

Proiectul Guardian Angels implică 66 de parteneri: 29 de universităţi, 16 instituţii de cercetare şi 21 de companii. Acum, 59 dintre aceşti parteneri au confirmat deja intenţia de a intra în Consorţiul Guardian Angels, ce va implica parteneriate publice-private.

Consorţiul Guardian Angels este aliat şi cu proiectul One Mind for Research, unind eforturile de cercetare europene cu cele nord americane. Biosenzorii Zero Power vor fi folosiţi pentru monitorizarea şi tratamentul bolilor de creier majore.

Perspectiva, atât în cercetare cât şi în industrie, este enormă”, a spus profesorul Adrian Ionescu.

Guardian Angels va căuta acum noi surse de finanţare prin fonduri dedicate cercetării în Elveţia şi Europa, fonduri private şi investiţii din partea companiilor partenere.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Un an de la tragedia de la Ferma Dacilor: Rapoarte neconcludente și anchete nefinalizate
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă