Aditivii alimentari se găsesc în majoritatea produselor alimentare pe care le cumpărăm din supermarketuri şi magazine. Cei mai mulţi dintre aceştia nu sunt periculoşi pentru sănătate.
E-urile, aşa cum mai sunt cunoscuţi aditivii alimentari, sunt testate riguros înainte de a fi introduse în alimente.
Cu toate acestea, există unele substanțe care prezintă efecte secundare asupra anumitor grupuri de consumatori, în special ca urmare a sensibilităţii acelor persoane la substanța chimică respectivă sau ca urmare a faptului că substanţa respectivă exacerbează o afecțiune deja existentă.
Citeste si Inundația cu bere din 1814 și alte lucruri ciudate despre băutura denumită „pâinea lichidă”
Mai interesant este faptul că unii dintre aceşti aditivi au la bază substanţe care de care mai ciudate, cum ar fi extractul din glandele perineale ale castorului sau aminoacidul din pene de raţă.
Extractul din glandele perineale ale castorului se foloseşte pentru potenţarea gustului aromelor de căpşuni, zmeură şi alte fructe de pădure, potrivit realitatea.net.
Din penele de raţă, dar şi din părul uman se extrage L-Cisteina, un aminoacid folosit la unele produse de panificaţie. Acest aminoacid are rolul de a îmbunătăţi textura şi de a prelungi valabilitatea produsului.
Glandele animalelor acoperite cu lână secretă lanolină, o substanţă folosită la producerea gumei de mestecat.
Prin fierberea oaselor, tendoanelor şi a pieilor se obţine gelatina, folosită la prepararea jeleurilor.
În stomacul viţeilor există o enzimă cunoscută sub denumirea populară de „cheag” folosită la prepararea brânzeturilor.
Un gândac din Thailanda secretă o substanţă numită şelac, folosită frecvent la dulciurilor, jeleurilor, glazurilor.
Medicii spun, însă, că există aditivi alimentari care aduc şi benefcicii sănătăţii, cum ar fi vitaminele, dar atrag atenţia asupra celor dăunători care pot declanşa boli grave. De aceea, recomandarea este aceea de a opta pentru alimente cât mai naturale, care conțin ingrediente ce pot fi recunoscute de pe etichete!
„Majoritatea produselor alimentare conțin aditivi și conservanți alimentari, unele au și beneficii, exemplul vitaminelor, însă unele sunt nocive pentru sănătate, care măresc riscul de a declanșa afecțiuni, chiar și cancer.
Industria alimentară folosește des astfel de aditivi și conservanți pentu a păstra cât mai mult proprietățile și gustul alimentelor, fără să țină cont uneori de sănătatea oamenilor, de aceea este important să știm exact conținutul produselor și al ingredientelor, citind eticheta fiecărui aliment înainte de a cumpăra.
Recomand să optați pentru alimente cât mai naturale, care conțin ingrediente naturale, pe care le recunoașteți de pe etichete! Un produs cu conținut mare de ingrediente nocive, fie că este ieftin sau scump, poate aduce un risc important în declanșarea unor afecțiuni, comportându-se chiar ca niște produși cancerigeni iar prețul sănătății noastre depinde uneori și de alegerile alimentare pe care noi le facem.
Așadar, alegeți produse cât mai naturale, alimente proaspete, sau optați pentru cele congelate. Important este să evitați cât mai mult produsele preamabalate, semipreparate. Vă recomand să gătiți cât mai des posibil pentru a vă bucura pe deplin de alimente aromate natural„, spune dr Daniela Alecu, medic gastroenterolog, potrivit www.medic.chat