Aceste substanţe constituie baza ADN-ului şi sunt, de asemenea, o parte esenţială moleculelor folosite de organisme pentru energie. De asemenea, oamenii de ştiinţă susţin că fosfaţii au reprezentat elemente cheie în reacţiile chimice care au dus la apariţia vieţii pe Pământ, scrie Agerpres.
Marte este de 5 până la 10 ori mai bogat în fosfaţi decât Pământul, conform analizei meteoriţilor de pe Marte care au căzut pe Pământ, dar şi în conformitate cu examenele realizate la suprafaţa Planetei Roşii de roverele Spirit şi Opportunity, ale NASA.
Această descoperire alimentează speculaţiile cu privire la posibila existenţă a vieţii în trecutul Planetei Roşii.
Însă, simpla prezenţă a fosfaţilor nu implică şi faptul că acesta va intra în reacţiile chimice necesare pentru apariţia vieţii. Spre exemplu, mineralele care conţin fosfaţi pe Pământ se dizolvă foarte încet, disponibilitatea sa în medii acvatice fiind limitată, ceea ce ar fi putut reprezenta un blocaj în calea apariţiei vieţii pe Pământ.
Geochimistul planetar Christopher Adcock de la Universitatea Nevada, din Las Vegas, şi colegii săi au examinat modul în care mineralele bogate în fosfaţi, despre care se crede că erau mai răspândite pe Marte, se dizolvă de-a lungul unei game de niveluri de aciditate.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că mineralele bogate în fosfaţi de pe Marte sunt în mod semnificativ mai solubile, şi astfel eliberează mai mulţi fosfaţi în apă, decât cele ce pot fi găsite pe Pământ.
Conform experimentelor realizate, fosfaţii sunt eliberaţi de până la 45 de ori mai repede în timpul interacţiunii dintre apă şi aceste minerale pe Marte, decât pe Pământ. Astfel, concentraţiile de fosfaţi din mediile umede din trecutul planetei Marte ar fi putut să fie duble faţă de cele de pe Pământ.
„Este foarte interesant ori de câte ori găsim dovezi cu privire la posibilitatea existenţei vieţii extraterestre„, a precizat Adcock.
Unii cercetători au susţinut chiar că este posibil ca viaţa să fi ajuns pe Pământ de pe Marte, în interiorul meteoriţilor care au fost la rândul lor proiectaţi în spaţiu de la suprafaţa Planetei Roşii în urma unor impacturi cosmice,.
„Nu am descoperit viaţă pe Marte şi nici nu dispunem de dovada că acolo ar fi existat forme de viaţă„, a avertizat însă Adcock.
Adcock şi colegii săi, Elisabeth Hausrath şi Paul Forster, au prezentat pe larg acest studiu în ultimul număr al revistei Nature Geoscience.