Cașcavalul se numără printre cele mai consumate lactate din România, dar nu toate variantele găsite în supermarketuri sunt de calitate. Specialiștii în nutriție trag un semnal de alarmă și spun că trebuie să fim atenți la ingrediente. În supermarketuri precum Lidl și Kaufland se găsesc diverse sortimente de cașcaval care conțin ingrediente nesănătoase. Acestea sunt folosite pentru a îmbunătăți aspectul produsului sau pentru a reduce costurile de producție.
Cașcavalul este un tip de brânză făcută din lapte de vacă sau de oaie, iar românii îl achiziționează des. Totuși, puțini oameni sunt atenți la etichetă și știu ce nu trebuie să conțină acesta.
Unul dintre ingredientele care ar trebui să ne ridice semne de întrebare este colorantul artificial – caroteni (E160a). Aditivul este folosit pentru a face produsul mai galben, imitând astfel aspectul unui cașcaval maturat natural. Cu toate că este un colorant considerat sigur în cantități mici, prezența sa în produsul care ar trebui să fie făcut doar din lapte, cheag și sare, ar trebui să ridice întrebări despre autenticitatea acestuia.
Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a avertizat că mai multe produse etichetate drept „cașcaval Gouda” nu respectă rețeta originală. Gouda este produsă în Olanda și conține doar lapte de vacă pasteurizat. În România, în schimb, anumite variante regăsite pe rafturi conțin coloranți artificiali și alte adaosuri, ceea ce ridică semne de întrebare referitoare la calitate.
Mai mult, anumite tipuri de cașcaval pot conține grăsimi vegetale, ceea ce înseamnă că nu mai sunt produse lactate autentice, ci înlocuitori de cașcaval, care nu au aceleași proprietăți nutriționale.
Pentru a fi siguri că achiziționăm un produs sănătos, trebuie să fim atenți la câteva reguli, printre care se numără citirea etichetei, evitarea produselor cu coloranți artificiali și cu grăsimi vegetale, verificarea țării de origine și căutarea certificării.