Majoritatea alimentelor roşii, precum cireşele confiate, iaurtul cu fructe, gemurile şi chiar produsele cu pastă de tomate, conţin un ingredient obţinut dintr-o sursă greu de digerat. Este vorba despre o specie de gândaci, coşenila, care trăieşte pe smochini şi cactuşi, potrivit România TV. Gândacii sunt fierţi şi apoi pisaţi. Pasta rezultată este folosită drept colorant natural.
Unul dintre cele mai comune ingrediente care apare pe etichetele de pâine este L-cisteina. Acesta este un aminoacid care se introduce în aluat pentru a creşte viteza de procesare industrială. Puţini ştiu, însă, că această substanţă este obţinută din păr uman sau din pene.
Părul este dizolvat în acid, apoi L-cisteina este separată printr-un proces chimic, ambalată şi trimisă către producătorii de pâine.
Îngheţatele cu vanilie, zmeură sau căpşuni sunt printre preferatele tuturor, de la mic la mare. Însă aroma pe care o iubesc atât de mulţi oameni este obţinută din castoreum, o substanţă secretată în anusul castorului. Pe etichetă, aceasta este trecută ca „aromă naturală”.
Şi banala gumă de mestecat conţine un ingredient scârbos. Este vorba de lanolină – o secreţie uleioasă de pe lâna oilor. Aceasta face guma mai moale. De altfel, lanolina se foloseşte şi în multe produse de îngrijire cosmetică.
Cât despre drajeurile colorate şi lucioase, ca nişte mărgele, acestea sunt îmbrăcate de cele mai multe ori în excremente de la o altă insectă, Kerria Lacca. Acestea le dau luciu.
CITEŞTE ŞI: Cele mai nocive ingrediente din alimentele pe care le consumi zilnic