O dimineaţă fără cafea este de neconceput în România, deşi, la nivel global, ceaiul este băutura mai consumată. Cafeaua este delicioasă, are o aciditate ușoară și este o sursă excelentă de antioxidanți care combat radicalii liberi din organism și te ajută să obții energie. Ceea ce adaugi în cafea face o mare diferență, iar asta pentru că îndulcitorii și aditivii pot crește semnificativ indicele glicemic, un aspect nu tocmai plăcut pentru diabetici sau pentru cei predispuşi la îngrăşare. Din fericire, există ingrediente pe care să le pui în cafea să-ți scadă glicemia, iar acelea sunt colagenul și fibrele.
Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism și o poți folosi zilnic pentru a te bucura de beneficiile pentru piele și articulații. Fiind o sursă excelentă de proteine este, totodată și benefică pentru glicemie. Un studiu realizat pe șobolani arată că peptidele de colagen marin îmbunătățesc metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină în rândul celor cu diabet de tip 2.
În general, proteinele tind să aibă un impact pozitiv asupra glicemiei prin încetinirea digestiei. Este scăzut în calorii și are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o opțiune excelentă pentru vegetarieni și vegani. Dacă ai nevoie de alternative, pudra proteică poate avea aceleași efecte, doar că aceasta conține mai multe calorii și există posibilitatea să aibă și zahăr adăugat.
Suplimentele din pudră de fibre pot regla și ele glicemia. Fibrele sunt considerate o formă de carbohidrați, dar nu sunt digerați și absorbiți precum alți carbohidrați. Multe dintre suplimente sunt realizate din fibre solubile, care te ajută să ții glicemia sub control, dar și colesterolul.
Consumul zilnic de două-trei cești de cafea a fost asociat cu un risc de 10% până la 15% mai mic de a face boli de inimă, insuficiență cardiacă sau chiar de deces prematur, indică un nou studiu, citat de CNN.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au urmărit peste 400.000 de persoane din Regatul Unit, timp de cel puțin un deceniu, și au descoperit că ”obiceiul de a bea cafea a avut fie un efect neutru, ceea ce înseamnă că nu dăunează, fie a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii”.
Participanții care au băut două sau trei căni de cafea în fiecare zi au beneficiat cel mai mult, cu un risc de 10 până la 15% mai mic de a suferi de boli coronariene, insuficiență cardiacă, probleme de ritm cardiac sau deces prematur.