Ingredientul care e interzis în piure, dar gospodinele îl folosesc mereu. Greșeala care strică tot gustul bun

Piureul de cartofi este una dintre garniturile cele mai populare și apreciate, potrivită pentru fripturi cu sos, pește sau pui. Rețeta de piure este simplă și familiară multora, dar, deși ingredientele sunt aceleași, rezultatele pot varia. Unii obțin un piure fin, pufos și cremos, în timp ce alții se confruntă cu un preparat mai gros. Pentru a obține un piure perfect, trebuie să știi câteva trucuri ale bucătarilor. 
Irina Dumitrescu
03 dec. 2024, 19:20
Ingredientul care e interzis în piure, dar gospodinele îl folosesc mereu. Greșeala care strică tot gustul bun

Secretul unui piure delicios și cu o textură fină și aerată începe cu alegerea corectă a cartofilor. Pașii sunt aceiași: fierbere, zdrobire și adăugarea laptelui și untului, care sunt ingredientele esențiale pentru un piure reușit. La final, nu uita de asezonare cu sare și piper după gust.

Trucuri pentru un piure reușit

Pentru un piure cremos, cartofii albi sunt alegerea ideală datorită conținutului ridicat de amidon și texturii mai puțin ferme. Aceștia se sfărâmă ușor, oferind piureului consistența dorită. Deși cartofii roșii pot fi folosiți, este important să nu amesteci diferite tipuri de cartofi într-o singură rețetă, deoarece au timpi de fierbere și texturi diferite.

Cum și cât timp se fierb cartofii

Cartofii trebuie curățați, spălați și tăiați în bucăți de dimensiuni egale, pentru a se fierbe uniform. Nu este recomandat să-i tai prea mici, deoarece se vor sfărâma. Se pun la fiert în apă rece, care să depășească nivelul cartofilor cu aproximativ două degete. Se adaugă sare după gust și se fierb timp de 20-25 de minute sau până când furculița pătrunde ușor în cartofi. După fierbere, cartofii se scurg de apă și se lasă câteva minute pentru a-și intensifica gustul.

Tehnici pentru zdrobirea cartofilor

Pentru un piure fin, fără bucăți mari, este esențială zdrobirea corectă a cartofilor. Ideal este să folosești un zdrobitor de cartofi, dar și un mixer de mână poate face treaba rapid. Dacă vrei să economisești timp, poți combina cele două metode: zdrobești cartofii cu zdrobitorul, apoi îi mixezi cu blenderul. În lipsa acestora, o lingură de lemn poate fi o soluție.

Citește și Piure cremos ca la mănăstire, fără cocoloașe. Trucul măicuțelor din Transilvania pentru un gust de nota 10

Ingredientul care nu are ce căuta în piure

Cea mai mare greșeală a gospodinelor este să pună margarină în piureul de cartofi. Margarina este un aliment pe care trebuie să-l eviți dacă „dorești să previi ridurile și pielea uscată”, susține medicul Joan Blistern.

„În timp ce grăsimile trans contribuie la apariția bolilor de inimă, pot accelera și procesul de îmbătrânire a pielii”, a mai avertizat aceasta.

Potrivit specialiștilor, margarina este cel mai nesănătos tip de unt din cauza uleiului vegetal hidrogenat, bogat în grăsimi saturate, care pot duce, de asemenea, la creșterea în greutate.

Cum adăugăm untul și laptele

Pentru un piure delicios, este esențial să folosești unt cu conținut de grăsime de peste 80% și lapte cu 3,5% grăsime. Laptele trebuie să fie fierbinte atunci când îl adaugi la cartofii zdrobiți. Cantitatea recomandată pentru un kilogram de cartofi este de 300 ml de lapte și 120 g de unt rece. Se amestecă bine până la încorporarea completă a acestora, apoi se condimentează cu sare și piper după gust.

Vezi și Rețetă delicioasă de piure de conopidă. Ingredientul secret care îi dă o textură extrem de cremoasă

Trucuri pentru un piure special

Piureul de cartofi poate fi adaptat cu ușurință pentru a se potrivi diferitelor feluri de mâncare. Iată câteva idei creative:

Adaugă doi căței de usturoi la fiertul cartofilor pentru o aromă subtilă.
Încearcă să fierbi câteva crenguțe de cimbru cu cartofii pentru un gust inedit. După ce cartofii sunt gata, scoate cimbrul.
În loc de lapte, poți folosi smântână pentru a obține o textură fină și cremoasă.
Pentru un piure de post, folosește lapte de cocos, fără a-i da un gust dulce, care se potrivește perfect cu legume la grătar.
Dacă servești piureul alături de legume, adaugă puțină mozzarella rasă fin, parmezan sau brânză Cheddar pentru un plus de gust.
Pentru un piure care acompaniază o friptură sau cârnați, adaugă o jumătate de linguriță de muștar pentru o aromă aparte.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Motorina s-a scumpit din nou în România, importurile devin esențiale pentru consum
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania