Fasolea de post se numără printre cele mai preparate mâncăruri în această perioadă. Un ingredient secret o face mult mai gustoasă și aromată.
În această perioadă, creștinii țin Postul Maicii Domnului, care are o durată de două săptămâni, în perioada 1-15 august. Astfel, gospodinele gătesc iahnie de fasole. Aceasta este sățioasă, plină de nutrienți și ideală în zilele de post. Pentru a-i oferi un gust unic, e nevoie să adaugăm un ingredient special, despre care puțini știu. Iată cum arată rețeta.
Fasolea de post sau iahnia de fasole este o mâncare tradițională românească, extrem de apreciată atât pentru valoarea sa nutritivă, cât și pentru gustul special.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se alege fasolea, se îndepărtează boabele deteriorate și se spală bine sub un jet de apă rece, apoi se lasă la înmuiat într-un bol mare cu apă rece timp de opt ore. După aceea, scurge apa și clătește boabele din nou, iar apoi pune-o într-o oală mare și adaugă apă proaspătă. Las-o la fiert, apoi scurge apa și clătește-o.
Ulterior, fasolea se pune din nou în oală, unde se pun și cepele întregi, morcovii și rădăcina de țelină. Se pun foi de dafin, boabe de piper, cimbru și mărar. Se lasă la fiert la foc mediu și se adaugă apă dacă este necesar. Când este aproape fiartă, se scot legumele din oală și se adaugă sare, piper și paprika dulce. Ulterior, se curăță și se toacă mărunt cățeii de usturoi, apoi se adaugă în oală alături de uleiul de măsline extravirgin și se amestecă bine. Se oprește focul și se acoperă oala, lăsâng fasolea să se odihnească timp de 5-10 minute pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Citește și: Salata de boeuf de post, reţeta de la mănăstirea Prislop. Cu ce ingredient se înlocuieşte carnea