Sigur ai auzit de trucul cu bicarbonat de sodiu la prepararea fasolei, dar nu ai știut exact cum să-l folosești. În acest articol îți vom explica de ce este atât de util și cum să îl aplici corect. Iată când și de ce să adaugi bicarbonat de sodiu în oala în care fierbi fasolea.
Bicarbonatul de sodiu este eficient în cazul în care fasolea îți provoacă disconfort gastric sau gaze. Pentru a evita această problemă, adaugă o cantitate mică de bicarbonat de sodiu în apa în care lași fasolea la înmuiat.
Bucătarii cu experiență recomandă să lași fasolea la înmuiat câteva ore pentru ca boabele să se hidrateze și să se înmoaie mai rapid la fierbere. Mai poți adăuga o cantitate mică de sare în apă. După ce fasolea se înmoaie bine, clătește-o sub un jet de apă rece înainte de a o pune la fiert. Asta ajută la eliminarea substanțelor care te balonează.
Citește și Rețetă pentru cea mai bună iahnie de fasole de post. Secretul măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
După înmuierea și clătirea fasolei, pune boabele într-o oală și toarnă apă rece, apoi adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu. Pulberea alba va grăbi procesul de fierbere, reducând astfel timpul petrecut în bucătărie. Atenție! Nu folosi mai mult de o linguriță de bicarbonate, deeoarece poate afecta gustul mâncării.
Fasolea fierbe repede într-o oală sub presiune. În felul acesta vei crește presiunea în oală, ridicând punctul de fierbere și gătind fasolea mult mai rapid. Dacă nu ai o oală sub presiune, urmează acești pași tradiționali: lasă fasolea să fiarbă câteva minute, apoi schimbă apa cu una proaspătă și presară bicarbonat. Trebuie să dea în clocot din nou. Poți repeta clătirea fasolei cu apă proaspătă ca să te asiguri că boabele sunt perfect curate.
Astfel, cu ajutorul bicarbonatului de sodiu vei putea să gătești fasolea mai redepe, fără să te confrunți cu probleme digestive.