Cozonacul, un desert adorat de români, rămâne deseori nelipsit de pe mesele de Paște ale acestora. Chiar și personalități precum Anna Lesko sau Gabriela Cristea au împărtășit cu fanii rețetele speciale pe care le folosesc. Chiar și așa multe persoane evită să îl pregătească, temându-se că procesul va fi dificil și că rezultatul nu va fi pe măsura așteptărilor.
Orice gospodină veritabilă visează la cozonacul perfect, iar trucrurile pe acest subiect sunt nenumărate. Pentru a obține un cozonac pufos, timpul este esențial, iar ingredientele trebuie să fie proaspete. Orice abatere de la acest aspect poate afecta în mod radical calitatea finală a cozonacului, indiferent de rețeta pe care ai decis să o urmezi.
Există câteva condiții esențiale pentru a te asigura că vei obține un aluat perfect pentru cozonacul tău. Temperatura în timpul frământării trebuie să fie constantă, în mod ideal aceasta ar trebui să se siyueze între 22 și 23 de grade Celsius. Calitatea făinii și a drojdiei sunt, de asemenea, cruciale pentru succesul cozonacului.
Cu toate acestea, secretul pentru cel mai bun aluat de cozonac, dezvăluit de experți, este un ingredient surprinzător: untura. Înlocuirea uleiului și a untului cu 2-3 linguri de untură conferă desertului o textură pufoasă, dar și un gust absolut delicios.
Bucătarii pricepuți țin cont și de alte trucuri în timpul pregătirii cozonacului. De exemplu, ouăle și laptele nu ar trebui adăugate direct din frigider, pentru a nu împiedica creșterea aluatului. Făina trebuie cernută și adăugată treptat, iar ouăle se amestecă cu puțină sare pentru a obține o culoare mai intensă. De asemenea, se recomandă evitarea deschiderii ușii cuptorului în primele 20 de minute de coacere.